29-07-2013  Voor iedereen is het vanzelfsprekend dat, nadat de contactsleutel is omgedraaid, de motor start en er weggereden kan worden. Indien de motor kuren vertoont ga je al snel naar de garage.

Voor de banden is dit helaas minder vanzelfsprekend. De bandenspanning, de juiste profieldiepte, het uitlijnen en gebalanceerde wielen zijn voor autobanden van belang maar worden veelal onderschat.

Gevolgen

Diverse factoren, bijvoorbeeld een verkeerde bandenspanning, kunnen een band gedurende de dag opwarmen. Dit kan grote gevolgen hebben, waarbij een klapband eigenlijk nog de minst erge is. Het resultaat: de bestuurder verliest de controle over het voertuig.

Als voertuigeigenaar dient u zich er van bewust te zijn dat de banden een wezenlijk onderdeel van het voertuig zijn. Het volstaat dan ook niet om alleen naar de banden om te kijken als er aangegeven wordt dat ze aan vervanging toe zijn.

Regelmatige controle

Regelmatige controle van de bandenspanning, het slijtagepatroon, de profieldiepte en de staat van de band (droogtescheuren en eventueel ijzer dat door de band naar buiten komt) zijn hierbij van groot belang. Zowel voor de levensduur van de band als het brandstofverbruik.

Een goed uitgelijnd voertuig kan al snel vier procent in brandstofverbruik besparen. Hetzelfde geldt voor de juiste bandenkeuze en de juiste spanning. Bij een voertuigcombinatie, zoals een trekkeroplegger of motorwagenaanhanger, is het van belang  dat ook van het getrokken voertuig de banden goed worden bijgehouden.

Kortom: zorg dat je met alle banden goed op de grond staat!