Dagelijks verschijnen er nieuwsberichten over marktontwikkelingen in de zeevaart. Het ene bericht is opmerkelijker dan het andere. Maar dat de containerlijnvaart ontwikkelingen doormaakt, staat buiten kijf. Ook de Europese Commissie houdt de ontwikkelingen in de gaten. Maar slechts een enkele keer geeft zij haar mening.

Zo ook net op de valreep van 2013. Eurocommissaris Siim Kallas van Transport sprak in een interview met ShippingWatch zijn steun uit aan het P3 Network – een alliantie van ’s werelds drie grootste rederijen, te weten Maersk Line, MSC en CMA CGM. De vergaande operationele samenwerking moet in het tweede kwartaal van 2014 op alle oostwestverbindingen wereldwijd van start gaan.

Concurrentie

Waarom is Kallas een voorstander van deze alliantie? In het interview geeft hij aan hoe prachtig het is dat deze drie containerlijnvaartrederijen uit Denemarken, Zwitserland en Frankrijk ‘innoveren’ in de concurrentiestrijd tussen Europa en Azië. Waar de Chinese maritieme sector met overheidssubsidie goedkoop schepen laat bouwen en gesubsidieerde vracht vervoert, moet de Europese industrie dit zonder subsidie doen.

Deze redenering van Kallas kan ik dus volgen. EVO pleit al jaren voor vrije vervoermarkten waar het innovatieve karakter van de onderneming uiteindelijk de concurrentiestrijd bepaalt. Een markt waar slechts enkele spelers de dienst uitmaken, loopt ook bij EVO tegen bezwaren op.

Klanten

Verladers, de klanten van de rederijen, moeten immers wat te kiezen hebben. Uit de voorgenomen samenwerking van de drie grootste rederijen blijkt nog niet wat de gevolgen zijn voor de toekomst van de containerlijnvaart en de logistieke keten van verladers. Dit is dan ook de reden dat EVO op 14 maart 2014 het jaarlijkse Zeevrachtcongres organiseert, waarin allianties in de containerlijnvaart en de gevolgen voor verladers centraal staan.

De timing van Kallas is ook opmerkelijk. Hij deed zijn uitspraak namelijk nog voordat afvaardigingen van de Europese Commissie, de Amerikaanse Federal Maritime Commission (FMC) en de Chinese mededingingswaakhond in Washington bijeen kwamen om de P3 te bespreken. Er zijn dan ook nog geen resultaten gepubliceerd van de lopende onderzoeken.

Omdat dit een onderwerp is waarover de meningen nogal uiteen lopen, zou het Kallas sieren als hij met de troepen meeloopt en niet voor de troepen uit.