Rijkswaterstaat is 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar verantwoordelijk voor al het verkeer op de belangrijkste (vaar)wegen in Nederland. Zo’n beetje heel ondernemend Nederland kan continue op onze nationale infrastructuurbeheerder rekenen.

Ongeluk

Rijkswaterstaat weet als geen ander hoe je de weg na een (ernstig) ongeluk snel weer vrijmaakt. Mijn persoonlijke ervaring in het buitenland is anders. In Duitsland lijkt het soms eeuwen te duren voordat de weg weer vrijgemaakt is.

Snel

Onze wegen worden intensief gebruikt – dat leidt soms tot ongelukken. Er vaart bijvoorbeeld een schip tegen een brug aan, zoals onlangs bij de Botlekbrug. De foto’s lieten een flinke schade zien. De professionals van Rijkswaterstaat wisten echter binnen een paar uur de stremming op te lossen.

Zorgvuldig

Rijkswaterstaat is niet alleen snel maar ook zorgvuldig. Bij kleine technische storingen, zoals het uitvallen van een camera, gaat de hele tunnel dicht. Rijkswaterstaat kan dan immers enkele meters van de tunnel in kwestie niet in de gaten houden, waardoor er vanwege veiligheidsredenen dus niemand meer in mag.

Pluim

Dat Rijkswaterstaat vrijwel altijd snel en zorgvuldig opereert, daar hoor je niemand over. Maar als het fout gaat, vallen de critici met z’n allen over elkaar heen om Rijkswaterstaat aan de schandpaal te nagelen. Soms is dat terecht. Maar wat mij betreft verdient Rijkswaterstaat in dit geval een dikke pluim.