Tijdens een korte vakantie woonden mijn vriendin en ik een operavoorstelling bij in de door Gottfried Semper ontworpen opera. Een prachtig gebouw, maar wat wil je ook als je zo’n voornaam hebt. In de opera Cosi fan tutte wordt de vrouwelijke trouw vergeleken met een fabeldier. Velen schrijven of spreken erover, maar je ziet het dier zelf nooit.

Het lijkt de laatste tijd wel of ook de voordelen van Europa als zo’n fabeldier worden afgeschilderd. Hier in Sachsen hangt het vol met NPD-posters die duidelijk in die richting gaan. Dat doet mij aan Nederland denken.

Economie

Europa heeft veel gebracht. We telen geen Frankentalerdruiven meer in de kas in Nederland, maar laten die uit Griekenland komen. Goedkoper en nog beter voor het milieu ook. Kaas maken we nog steeds en chips (de halfgeleiders bedoel ik dan) zijn we gaan maken. Ook ontwikkelen we allerlei innovaties in de landbouw – van zaden tot biologische bestrijdingsmiddelen. Zo kun je zien dat er op veel gebieden een specialisatie heeft plaatsgevonden. We hebben dus veel meer gewonnen dan verloren.

Als je economische activiteiten ontplooit in het land waar de beste voorwaarden gelden, gaat het algemene welvaartpeil omhoog. Dit heet de leer  van de comparatieve koste. Tenzij je protectionistische maatregelen treft overigens. Dat moet je dus zeker niet doen.

Vrede

Als je door zo’n stad als Dresden loopt, waar een allesvernietigend bombardement van de Engelsen en Amerikanen vrijwel alles vernietigde en 3500 mensen doodde, besef je hoe ver de Europese integratie is voortgeschreden. Mede dankzij Europa heeft iets dergelijks verschrikkelijks binnen de Europese Unie nooit meer kunnen plaatsvinden.

Uiteraard er moet nog veel gebeuren. Hier in Sachsen, maar ook in Nederland. Europa is dan ook een project dat het einddoel nog niet heeft bereikt. In de opera Cosi fan tutte blijkt de vrouwelijke trouw overigens wel een fabeldier – daar houdt de vergelijking met Europa dus helaas op. Dat geldt vaker voor vergelijkingen. Maar ook in de opera is het overigens eind goed al goed. Vergeten en vergeven!