12-07-2013  Voor ons blad EVO Logistiek sprak ik de afgelopen jaren heel wat mensen die in hun bedrijf serieus werk maken van duurzaamheid. Het leverde ze prachtige groene awards op, ze reduceerden met succes hun CO2-uitstoot en dat met enige regelmaat tegen lagere kosten.

Zo overtuigd als ondernemer Gé Moonen is van de noodzaak om zijn bedrijf te verduurzamen, kwam ik ze echter zelden tegen. En blijkbaar ben ik niet de enige die onder de indruk is, want het bedrijf van Moonen werd afgelopen maand door de Telegraaf uitgeroepen tot het groenste bedrijf van Nederland.

Koffie

Moonen, directeur van Moonen Packaging, ontwikkelt en verkoopt al jaren verpakkingen en disposables. Maar Moonen levert ook roerstaafjes. Roerstaafjes voor bij de koffieautomaat. En ik kan mij zomaar voorstellen dat hij ooit, roerend in zijn koffie, het licht zag en wist dat hij het anders ging doen dan anderen.

‘Zo’n roerstaafje is gemaakt van aardolie’, legt Moonen uit in de nieuwste EVO Logistiek. ‘Dat is een grondstof die honderdduizenden jaren nodig heeft om te ontstaan, terwijl zo’n roerstaafje meestal niet langer dan tien seconden functioneel is. Daarna is het afval. Dan ben je niet goed bezig.’

Kringloop

Inmiddels maakt Moonen Packaging producten van alternatieve grondstoffen. Zo levert hij in samenwerking met vervoerder Wim Bosman stapelbare koffiebekers vervaardigd uit het afval van de suikerrietplant. Na gebruik worden de bekers bij de klant opgehaald. Uit de opgehaalde bekers wordt gas gewonnen en het residu wordt gecomposteerd. Afval bestaat dan niet meer; gebruikte producten worden grondstoffen en de kringloop sluit zich.

Inspiratie

Lees in EVO Logistiek 5 hoe Moonen anders naar zijn producten ging kijken en samen met astronaut André Kuipers inmiddels ook andere ondernemers inspireert om afval als een grondstof te zien.