24-05-2013  Nu het economisch gezien nog steeds niet voor de wind gaat, ligt het voor de hand om kritisch naar kosten te blijven kijken. De kosten van het eigen vervoer blijven echter vaak onderbelicht. En dat is jammer, want op dit gebied zijn diverse kostenbesparende maatregelen te nemen waarmee geld kan worden verdiend.

Soms kan het goedkoper zijn om het transport uit te besteden, maar ook als u uw transport zelf wilt blijven doen, kunt u kosten besparen. De grootste kostenposten in het (eigen) vervoer zijn loonkosten en brandstofkosten. De meeste winst kan worden geboekt door een efficiëntere inzet van voertuigen en chauffeurs. Minder uren en kilometers leiden immers tot kostenreductie.

Besparing op loonkosten

U kunt voor goedkopere chauffeurs kiezen. Kritisch kijken naar het aantal uren dat uw chauffeurs en voertuigen op pad zijn, kan u echter ook veel winst opleveren. Veranderingen in bijvoorbeeld uw distributiestructuren, de afleverfrequenties en aflevertijdstippen, geven soms al flinke besparingen. Want, is het wel nodig om elke dag te leveren? Kan het misschien niet worden teruggebracht naar 1, 2 of 3 keer per week? Is het nodig dat u om 8.00u op de stoep staat, of mag het bijvoorbeeld ook om 10.00u? Hierbij heeft u natuurlijk wel de medewerking van uw klanten nodig. Vaak blijkt dat er in overleg veel meer mogelijk is dan u misschien aanvankelijk dacht.

Besparing op brandstofkosten

Ook op het terrein van brandstofkostenreductie zijn diverse maatregelen te nemen, zoals:

  • Laat uw chauffeurs een cursus ‘Het Nieuwe Rijden’ volgen
  • Begrens de snelheid van uw voertuigen
  • Laat uw voertuigen regelmatig uitlijnen
  • Controleer regelmatig de bandenspanning
  • Stap over op andere, voordeligere brandstoffen
  • Zet andere, zuinigere voertuigen in

Op welke eigen vervoerskosten kunt u besparen?

Wilt u weten wat u kunt doen om op uw eigen vervoerskosten te besparen? Bekijk dan de EVO-verbetertips om de (eigen) vervoerskosten te optimaliseren.

Verbetertips eigen vervoer aanvragen

Voor een uitgebreid advies kunt u contact opnemen met EVO-Bedrijfsadvies. Telefonisch via 079 3467 333, per mail via bedrijfsadvies@evo.nl of reageer via het reactieformulier rechts op deze pagina. Wij bekijken graag met u wat de mogelijkheden zijn en wat u hiermee zou kunnen verdienen.