21-06-2017  The Internet of Things, Big Data, nanotechnologie en robotica: we staan aan de vooravond van de vierde industriële revolutie. Een klein lesje geschiedenis: de eerste, eind 1700, ging over stoom. De tweede, vanaf 1850 tot de eerste wereldoorlog, ging over staal. De derde, vanaf 1950, ging over computers. En de vierde industriële revolutie gaat over - u raadt het al - robots.

35.000 banen gaan er door robots verloren in de komende vijftien jaar, zo is de voorspelling. Betekent dat dat we er straks 35.000 werklozen bij hebben? Als we de geschiedenis erop naslaan, waarschijnlijk niet. Sterker nog: liever nog vandaag dan morgen de robots aan het werk in onze distributiecentra! Vijf redenen om de robots te knuffelen:

Het leven wordt er beter op

De vorige industriële revoluties hebben ons leven er beter op gemaakt: we gingen in ieder geval niet meer dood van de honger na de eerste industriële revolutie, bijvoorbeeld. Want zo leuk waren de middeleeuwen niet: de pest, mislukte oogsten en hoge sterftecijfers waren aan de orde van de dag. De tweede industriële revolutie leverde ons ons sociale zekerheidsstelsel en een einde aan kinderarbeid op. De derde bracht ons de computer en recenter de smartphone. Ik persoonlijk heb dus hoge verwachtingen van de komende industriële revolutie.

Geen zorgen, want we worden slimmer

Als je vandaag de dag een IQ-test met de normering uit 1950 zou maken, dan zou je flink wat hoger scoren dan met de normering van nu. We worden met z’n allen steeds slimmer en scoren steeds beter op de IQ-testen. Dat betekent dat we ook steeds beter die robots kunnen ontwerpen, programmeren en aansturen. Dat hadden onze (groot)ouders in de jaren 50 lang niet allemaal gekund.

Die werkloosheid, daar hoeven we niet bang voor te zijn

Volgens het CBS zijn de werkloosheidscijfers vanaf 1800 redelijk stabiel – tussen de 2 en 6 procent ongeveer. De periode in de dertiger jaren van de vorige eeuw - van de Beurskrach en het begin van de Tweede Wereldoorlog - vormt daarop een uitzondering, daar schieten de werkloosheidscijfers omhoog naar 17 procent op het hoogtepunt. Waar zijn die werkelozen door de mechanisering en automatisering van de eerste en tweede industriële revolutie dan gebleven? Vermoedelijk hebben ze zich omgeschoold of zijn ze wat anders gaan doen.

Integendeel zelfs...

Er is een chronisch tekort aan logistiek medewerkers, chauffeurs en planners. Er zijn meer, maar ook anders getrainde mensen nodig in de logistiek. Dus als die robots nu even opschieten, kunnen ze een deel van de vacatures overnemen en kunnen we het logistiek personeel inzetten op plekken waar ze hard nodig zijn. Er ontstaan dan ook, zoals bij de vorige industriële revoluties, nieuwe soorten banen.

De mogelijkheden zijn eindeloos

De smartphone hadden we tien jaar geleden niet voor mogelijk gehouden. En de mensen in de middeleeuwen hadden het idee van sociale zekerheid ongetwijfeld heel bijzonder gevonden. Met andere woorden; de industriële revoluties hebben ons tot dusver allemaal dingen opgeleverd die we in onze stoutste dromen niet hadden kunnen bedenken. Dus tijdreizen, beam me up Scotty, vakantie op de maan? Wie weet? En anders volgt dat allemaal wellicht in de vijfde industriële revolutie.