Sinds 2008 verkeert de luchtvrachtindustrie in een staat van crisis. Vrijwel ieder kwartaal werden er rode cijfers gepresenteerd en werden vrachtvliegtuigen uit de roulatie gehaald en in de woestijn geparkeerd. Ondertussen hebben verladers de crisis aangegrepen om hun logistieke processen eens goed tegen het licht te houden. Komt er misschien een einde aan de luchtvrachtcrisis?

Minder

De conclusie die de meeste verladers trokken, is dat ze minder van luchtvracht gebruik gaan maken. Met als resultaat dat de vliegtuigen minder vracht bevatten, er meer rode cijfers komen en dat veel carriers besluiten dat vracht geen prioriteit heeft.

Niemand in de luchtvrachtindustrie lijkt erg geïnteresseerd in de reden waarom verladers voor andere vervoersmogelijkheden kiezen. Komt het bijvoorbeeld door de lage rentestand? Of het gebrek aan innovatie? De hoge tarieven?

De luchtvrachtindustrie lijkt aan een chronisch gebrek aan interesse in de klant te leiden. De maatregelen die de industrie neemt worden door verladers met verbazing en soms ontzetting gevolgd.

Innovatie

De weg uit deze inmiddels zesjarige crisis ligt volgens mij bij de verlader. Wat zijn de wensen van de klant en hoe wil de verlader in de toekomst zijn logistiek inrichten?

Verladers zijn namelijk niet geïnteresseerd in één bepaalde vervoersmogelijkheid, ook niet in luchtvracht. Verladers zoeken steeds meer oplossingen die betrouwbaar, transparant en eenvoudig te gebruiken zijn.

Er zijn innovatieve concepten nodig die de traditionele keten met de diverse schakels in één geheel dat naadloos op elkaar aansluit verandert. Eén ‘E-freight keten’ die de documentstroom van verlader tot ontvanger organiseert, de betrouwbaarheid in beeld brengt en één transparante rekening van deur tot deur. Alleen dan kan de industrie de vrachttaart laten groeien.

Luchtvrachtdebat

Op donderdagmiddag 28 november gaan kopstukken uit de luchtvrachtsector met elkaar in gesprek, onder meer over de crisis in de luchtvracht. Dat gebeurt tijdens het Luchtvrachtdebat, georganiseerd door EVO en Nieuwsblad Transport.

Het Luchtvrachtdebat is een leerzame middag voor iedereen die geïnteresseerd is in de toekomst van luchtvracht. De EVO-raad voor lucht- en expresvervoer is in ieder geval in zijn voltalligheid aanwezig.