14-04-2015  De teamleider logistiek is in de strijd om de concurrentie steeds meer een belangrijke spil in de organisatie. Regelmatig hoor ik van onze cursisten dat gebrek aan kennis van het logistieke proces binnen de eigen organisatie verstrekkende gevolgen kan hebben voor de logistieke operatie. In de dagelijkse praktijk betekent het fikse overschrijdingen van de diverse budgetten en overbodige stress bij verschillende medewerkers.

Praktijksituaties

Er zijn tal van voorbeelden te noemen die zorgen voor extra verborgen logistieke kosten. Hoge targets van de verkoopafdeling doen de voorraden soms enorm groeien en de afdeling inkoop moet extra magazijnruimte bijhuren. Inclusief de hoge kosten voor inslag, opslag en uitslag. Ook de administratieve organisatie komt onder druk te staan doordat er in de computer meerdere magazijnen met eventuele locaties moeten worden aangemaakt.

Blokpallets

Het overschakelen op een andere leverancier die ‘bijna’ dezelfde producten levert maar dan op blokpallets in plaats van Europallets, kan zeer grote gevolgen hebben; niet alleen voor de interne logistiek (denk aan intern transportmaterieel en stellingen), maar zeker ook voor de externe logistiek als je denkt aan vervoerders en ontvangende partijen van de goederen.
Het aanschaffen van een nieuwe heftruck (die goedkopere!), die helaas nét niet bij de bovenste liggers van de stelling kan waardoor er honderden palletplaatsen onbenut blijven… het komt helaas nog regelmatig voor in de praktijk.

Sleutel tot succes

Een logistiek teamleider moet kunnen omgaan met het feit dat binnen de interne afdelingen er niet altijd met een logistieke bril wordt gekeken naar allerlei bijbehorende randzaken. De cursus Logistiek Teamleider van EVO leert hoe de logistiek teamleider de sleutel van succes kan zijn in het bewust worden van (enig) logistiek besef binnen het eigen bedrijf. In de cursus wordt dieper ingegaan op de gevolgen van de tegenstrijdige belangen tussen de verschillende onderdelen binnen een onderneming.