24-01-2013  Met de ingebruikname van het Digitaal Loket Transportcriminaliteit is Nederland een mooi initiatief rijker. Vrachtwagenchauffeurs die tijdens hun rit te maken krijgen met, bijvoorbeeld, een poging tot diefstal van hun truck of lading, kunnen dat voortaan digitaal melden.

Iedereen kan tijdens of na afloop van het transport aan de politie laten weten wat hem is overkomen, of is opgevallen. Dat kan in het Nederlands, Engels, Duits, Pools en Frans. De volgende stap. digitaal ladingdiefstal aangeven, is nog niet mogelijk. Dat komt later.

Meld criminaliteit

De meldingen stellen de politie in staat om de ontwikkelingen in Transportcriminaliteit te volgen en onderzoeken in te stellen. Ik wil alle ondernemers en chauffeurs oproepen voorvallen van criminaliteit onderweg te melden. Want het is nog steeds niet duidelijk is hoeveel prioriteit de nationale politie aan criminaliteit in de transportsector kan gaan geven. Instelling van het digitale loket geeft mij wel hoop dat het onderwerp in de belangstelling blijft.

Graag snel digitale aangifte

EVO hoopt te bereiken dat digitaal aangifte den van transportcriminaliteit snel mogelijk is. Aangifte doen op een politiebureau is nog noodzaak, maar dat vraagt heel veel tijd. Een bureau is niet altijd meer om de hoek te vinden, weet ik als inwoner van een hel mooi dorp in het westen van het land.

Handige tips

Leden van EVO kunnen ervan verzekerd zijn dat we samen met andere organisaties, politie en OM werk maken van het beperken van transportcriminaliteit. Een heel mooi product dat we samen hebben vervaardigd, dat vind ik zelf de Preventie Tipkaart Transportcriminaliteit, een kaart met vijf waardevolle tips voor bedrijven die zelf hun steentje willen bijdragen. EVO-leden kunnen die kaart kosteloos in bezit krijgen. Wie met die tips aan het werk gaat, krijgt bij gelijkwegende zaken zelfs voorrang bij de behandeling door politie en OM.

Blokkade malafide personeel

Waar ik ondernemers ook graag op wijs, dat is het gebruik van het Waarschuwingsregister Logistieke Sector. Ondernemers kunnen daar malafide ex-werknemers registreren. Dat voorkomt dat personen die na een bedrijfsdiefstal zijn ontslagen ergens anders hun slag kunnen slaan. Ik hoop dat nog meer bedrijven daarmee hun voordeel doen.