Bij ketensamenwerking is het de kunst om de verschillende entiteiten als geheel zo goed mogelijk te laten presteren. Precies zoals het bij voetbal de bedoeling is om de verschillende spelers optimaal te laten samenspelen.

Gezamenlijk doel

Samenwerken lukt alleen als alle entiteiten een gezamenlijk doel hebben. Voor Oranje was dat doel uiteraard om wereldkampioen te worden. Vraag één bij zo’n groots doel is: geloof je het zelf? 

Opvallend was dat alle spelers van Oranje (in tegenstelling tot de buitenwacht) daar oprecht in geloofden. En dat was essentieel om überhaupt succesvol te kunnen zijn.

Strategie

De volgende vraag is hoe je dat grote doel kunt bereiken: wat is de strategie? Oranje koos heel bewust voor een systeem (5-3-2), ging daar heel specifiek op trainen en hield dat vol ook toen de oefenwedstrijden weinig succesvol bleken. Strategie is vooral durven kiezen.

Flexibel en veerkrachtig

Hoe krachtig een strategie ook kan zijn, niet alles is voorspelbaar. Vaak moet je snel en flexibel kunnen reageren op wisselende omstandigheden. Oranje had een doordacht Plan B voor diverse scenario’s klaarliggen en toonde zich zo veerkrachtig en flexibel.

Leiderschap en volgerschap

In Louis van Gaal had Oranje een leider die heel goed wist wat hij wilde. Minstens zo belangrijk was dat alle spelers (de volgers) zijn beslissingen niet alleen accepteerden maar deze ook zelf uitdroegen. En uiteindelijk moesten zij het natuurlijk doen; de leider staat op het moment surprême letterlijk aan de zijlijn.

Team

Wat vooral duidelijk werd, was dat Oranje een (h)echt team vormde. Iedereen kende zijn rol en deed zijn stinkende best om die rol zo goed mogelijk in te vullen. En het team was veel beter dan de som van de individuele spelers. 

Inspiratie

Hebben uw interne en externe ketens al een groots doel, een duidelijke strategie met ingebouwde flexibiliteit en veerkracht, duidelijk en geaccepteerd leiderschap en een echt teamgevoel? Hopelijk heeft Oranje u geïnspireerd zodat dat ook u echte stappen kunt gaan maken.

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder