03-10-2016  Eind 2015 moest HEMA grote partijen spullen verkopen tegen hoge kortingen. De oorzaak? Een grote overtollige voorraad. Dit is één van de vier focuspunten van topman Tjeerd Jegen in 2016. En Hema is niet het enige bedrijf dat hiermee te maken heeft.

Verantwoordelijkheid

De belangrijkste oorzaak voor overtollige voorraad is het toekennen van de verantwoordelijkheid voor de voorraad. Vaak wordt gesteld dat Supply Chain of Voorraadbeheer dit zijn: Nou, mooi niet dus. Ik heb begrepen dat Tjeerd de CLO-functie uit de boardroom heeft verwijderd. Daar zal hij wel moverende redenen voor gehad hebben, maar vreemd is het wel. Juist andere MT-leden moeten budgetverantwoordelijk zijn voor de voorraad. Zo is Sales/Category management verantwoordelijk voor de incourante voorraad. Zij hebben de vraag verkeerd ingeschat. Seriegroottevoorraad moet op het bordje van Inkoop liggen. Zij hebben de leveranciers gekozen.

Voorraadellende

Presentatievoorraad (minstens X artikelen in een vakje) is een andere boosdoener. Zeker voor langzaam lopende producten leidt dit bij schapwissels tot veel incourantie. Welk MT-lid heeft X bepaald? Dit brengt me meteen op een tweede oorzaak: het assortiment. Dit soort ondernemingen kent vaak een enorme staart, die niets oplevert. Dan moet u denken aan 60 procent van de artikelen die zorgt voor 4 procent van de omzet, of 25 procent van de producten die zorgt voor 0,5 procent van de marge. En gecombineerd met grote series staat dit borg voor voorraad-ellende. Productintroducties moeten een zaak zijn van het topmanagement. Nieuwe producten zijn immers een strategische keuze.

Kennis van voorraadbeheer

En de derde oorzaak ligt bij de kennis en kunde van de Voorraadbeheerders. Vaak is er een Ferrari (lees geavanceerde software) gekocht, maar hebben de medewerkers nog geen rijbewijs.

Kort door de bocht? Misschien. Maar als bovenstaande punten écht op orde zijn hebben we te maken met hogere machten. En daar geloof ik niet zo in.

Opleiding

Leer uw voorraad zo effectief mogelijk te beheersen en start in november met de vijfdaagse opleiding Voorraadbeheer en Plannen.