19-07-2013  Met uitzicht op een zonovergoten Zoetermeer en de belofte van een naderende hittegolf, kan ik de verleiding niet weerstaan weg te mijmeren bij de klassieke klanken van Elvis Costello. Nostalgie en melancholie maken zich van mij meester. ‘What’s so funny ‘bout peace, love and understanding?’

Vanzelfsprekend

Vandaag de dag is deze schijnbaar retorische ‘open deur-vraag’ ineens weer relevant en onderscheidend. Zowel op de werkvloer als in het dagelijks verkeer is veiligheid klaarblijkelijk niet zo vanzelfsprekend als het zou moeten zijn.

De nieuwsfeiten rollen over elkaar heen. Motorrijders, fietsers, automobilisten, collega’s op de werkvloer –begrip en rekening houden met elkaar is bij niemand zo vanzelfsprekend als het zou moeten zijn.

‘Top-down’

Deze week werd mij als expert arbeidsmarkt van EVO gevraagd deel te nemen aan debat op Radio 5. Onderwerp: de Ramadan en arbeidsveiligheid in de logistieke werkomgeving (lees: ‘magazijn’). Met veel verkeer, zwaar materieel, gevaarlijke stoffen en intern transport een omgeving waar (arbeids)veiligheid van essentieel belang is.

Opmerkelijk tijdens het debat was, dat in eerste instantie meteen in afspraken, werkgeversbeleid en ‘top-down’ regulering gedacht werd.

Verantwoordelijkheid

Volgens mijn, bescheiden mening, zit de aanzet tot de oplossing voor duurzame arbeidsveiligheid in bewustzijn en gedrag van iedere individuele schakel in de veiligheidsketen.

Werkgever en werknemer, door alle lagen heen, moeten de eigen verantwoordelijkheid oppakken, en elkaar op basis van wederzijds begrip op de hoogte stellen van specifieke situaties, zoals mogelijke verhoogde risico’s. Dit is een continu proces.

Essentieel aspect hierbij is dat elk individu zijn/haar situatie en daarbij behorende verantwoordelijkheid voldoende kent en overziet. Vandaar de extra aandacht binnen bijvoorbeeld onze Intern Transportopleidingen voor het verhogen van het veiligheidsbewustzijn en gedrag: Bewust Veilig.

Elvis zijn klanken sterven langzaam uit. Na weer een week ‘goed werkgeverschap’, ‘duurzame inzet’ en ‘arbeidsveiligheid’ overdenk ik: ‘What’s so funny ‘bout peace, love and understanding?’

Werk aan de winkel!