06-09-2015  Dat robots een groot deel van onze taken gaan overnemen is duidelijk. In de zorg gaat de robot bijvoorbeeld ingezet worden om de mensen gezelschap te houden en op termijn worden onze auto’s ook zelfrijdend. Als je kijkt naar deze ontwikkelingen dan lijkt het dezelfde kant op te gaan als die van de grote mainframe computers (die alleen grote bedrijven hadden) naar de personal computer, die in ieders bereik kwam.

‘Personal’ robot

Wat betekent dit allemaal voor magazijnen? Momenteel brengen we bij de grotere magazijnen de goederen naar de man met geavanceerde geautomatiseerde systemen. Deze systemen zijn uitgedacht op een bepaalde marktvraag/orderpatroon. Ze kunnen weliswaar steeds flexibeler omgaan met veranderingen in de marktvraag, maar halen nog niet het niveau van de homo sapiens De ontwikkelingen van de ‘personal’ robot gaan echter snel. Kijk maar eens naar de vrij programmeerbare ‘Nao’. Deze kleine robot kost nu zo’n zesduizend euro. Deze robots zijn snel en rekenkracht is niet direct hun grootste probleem. De technologische uitdaging zit hem vooral in de vision/kijk-techniek, samen met de gripper/grijp-systemen. Als hier nog enkele stappen gedaan worden, komt de robot binnen bereik van elk magazijn; groot of klein.

Nu al rekening houden

De exacte impact van de komst van de robot is niet in te schatten op terreinen zoals arbeid, werkgelegenheid, werkgeverschap en bijvoorbeeld logistieke processen. Maar één ding is zeker; ze komen er aan. Hoe blijf je de robotisering de baas en maak je meeste kans om van een mogelijke bedreiging een winst te maken? Vergaar kennis over de huidige en toekomstige mogelijkheden, en op basis daarvan kun je je huidige strategie, HR plannen, processen en bijvoorbeeld de techniek aanpassen. Wie nu al rekening houdt met een mogelijk grote verandering straks - en in behapbare kleine stapjes de operatie en onderneming meer flexibel maakt – kan deze veranderingen makkelijk handelen.

De robots zetten de logistiek in beweging. De ondernemer dient in beweging te komen om kennis op te doen en zodoende voorbereid te zijn. Andere bedrijven gingen inmiddels voor en hebben al (mainframe)robots staan. Dáár kunnen we van leren.