15-09-2015  Op de grootste bijeenkomst over stedelijke distributie die ooit is gehouden, komen EVO-leden, vervoerders en de gemeente Rotterdam op 17 september bij elkaar.

Bijeenkomst

De bijeenkomst is bijzonder: verladers, vervoerders, ontvangers en de gemeente vragen zich met elkaar af: waarom distribueren wij in Rotterdam - en andere steden - op de manier waarop we dat doen? En is dat de juiste manier? 

Innovaties

Technische innovaties en nieuwe werkwijzen maken het nu makkelijker dan ooit om slimmer, schoner en dus goedkoper te distribueren. Denk bijvoorbeeld aan elektrische vrachtauto’s of het ontkoppelingen van de aanhanger aan de rand van de stad.

Steeds vaker slaat de vervoerder de binnenstad over, om de lading af te leveren bij een partij aan de rand van de stad. Die partij brengt vervolgens de gebundelde vracht naar de (binnen)stad. Ook beschikken we over vrijwel onbegrensde ICT-mogelijkheden om snel, goedkoop en efficiënt data te delen.

Afspraken

Eerder maakten het bedrijfsleven en de overheid afspraken zoals Green Deal/Zero Emission Stadsdistributie. We kwamen daarbij overeen dat, naargelang de technische en economische mogelijkheden dat toelaten, het bedrijfsleven en de overheid stedelijke distributie stap voor stap naar een hoger niveau brengen. 

Welke nieuwe afspraken er uit deze bijeenkomst komen, weet ik niet. Hoewel de bijeenkomst op 17 september dus erg bijzonder is, zijn de resultaten mogelijk nog bijzonderder. Ik houd u op de hoogte.