Steeds meer verladers raken geïnteresseerd in het spoorvervoer en de overheid ziet graag dat verladers meer gebruik maken van het spoor. Maar hoe krijg je goed zicht op de mogelijkheden die het spoorvervoer biedt? En hoe bepaal je wat voor je eigen bedrijf bruikbaar is?

Dat zijn vragen die niet eenvoudig te beantwoorden zijn. Vooral omdat sommige verladers die al gebruik maken van het spoor, duidelijk aangeven daar erg ontevreden over te zijn.  En naar sommige delen in Europa is spoorvervoer voorlopig zo goed als onmogelijk. Natuurlijk zet EVO zich in om die situatie te verbeteren, maar los daarvan zijn er wel degelijk mogelijkheden en verbeteren die ook continue.

Ervaringen

Speciaal voor de daarin geïnteresseerde bedrijven organiseert EVO samen met Rail Cargo Information, FENEX en Connekt op 4 november een spoorcongres waarbij die mogelijkheden worden belicht. Niet alleen in de theorie, maar ook vanuit de praktijk. Samsung laat bijvoorbeeld zien hoe zij het spoorvervoer gaan inzetten voor het vervoer tussen hun productielocaties en distributiecentra. Ook andere spoorverladers vertellen over hun praktijkervaringen.

Kunt u na deelname aan het spoorcongres dan direct aan de slag? Op zich wel, maar er komt nog wel het nodige bij kijken.

Volumes

Om het spoorvervoer voor een verlader financieel interessant te maken, moet de verlader over behoorlijke volumes beschikken. Voor verladers met kleinere ladingpakketten kan het spoorvervoer desondanks best interessant zijn, mits er samen met andere verladers kritische volumes kunnen worden bereikt. Zonder de hulp van tussenpersonen is dat vrijwel ondoenlijk – daarom is het inschakelen van een spoorexpediteur en andere verladers noodzakelijk.

Even overstappen op het spoorvervoer? Dat is er dus niet bij. Bovendien moet men ook de eigen logistieke organisatie, inclusief de afspraken met leveranciers en afnemers, aanpassen. Overstappen op het spoor voor een toekomstbestendige logistieke strategie vereist daarom een goede voorbereiding en veel doorzettingsvermogen. Deelname aan het spoorcongres helpt u daarbij.