In Nederland verspillen we enorm veel energie in onze magazijnen. Ik bedoel niet dat wij goederenstromen zo kunnen regelen zodat we helemaal geen energie in magazijnactiviteiten hoeven steken. Ik bedoel ook niet dat we te weinig energie in onze logistiek medewerkers steken.

Het betreft hier de energie die we inefficiënt verbruiken  voor verwarming,  verlichting en allerlei handelingen om de goederen van A naar B te krijgen in onze magazijnen.

Altijd op zoek naar dié energiedeal

Waarom doen we als logistici zo weinig aan energiereductie? Is de energierekening gewoon een te lage kostenpost? Of is het een mentaliteitsprobleem?  Daar waar de energiekosten echt hoog zijn, zoals in koel- en vrieshuizen, worden maatregelen genomen. Tevens doen we als  Nederlanders ons uiterste best om de goedkoopste energiedeals te sluiten.  

Er is dus geen oorzakelijk verband tussen je verantwoordelijk voelen (voor het magazijn) en het energieverbruik. 

Minimaal 10% besparing

Ik ben ervan overtuigd dat iedere logistiek manager minstens tien procent van zijn energiekosten kan besparen door: 

  1. Eenvoudige technische maatregelen te nemen.
  2. Kritisch door de processen op de werkvloer te gaan. 

Besparen is eenvoudig

Bij eenvoudige technische maatregelen kunt u denken aan dynamische verlichting of gewoon de verwarming een graadje lager. Elk graad lager bespaart ongeveer zeven procent op de energierekening. Heeft u weleens gemeten wat de lichtsterkte bij u in het magazijn is? Welke lichtsterkte is er eigenlijk nodig voor specifieke werkzaamheden? Er is een grote kans dat u zo tien tot twintig procent van uw lampen uit de armatuur kunt halen.

 Zo zijn er veel meer eenvoudige maatregelen te nemen . Kijk  bijvoorbeeld ook naar de type batterijen die u gebruikt en de wijze van opladen. Of de snelheid of de manier waarop de magazijndeuren sluiten.

 Ik daag u uit om namens de gehele wereldbevolking die tien procent energiereductie te realiseren. Daar worden we allemaal blij van.

Ontvang meer tips om energie te besparen