15-09-2015 Bij een grote producent van vloerdecoratie in Krommenie staat bij de ingang een bord. Op dit bord staat vermeld wie er verantwoordelijk is voor eenieders veiligheid. Er hangt namelijk een grote spiegel bij. Die spiegel laat aan duidelijkheid niets te wensen over: je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen veiligheid.

Dit bord helpt om het veiligheidsbewustzijn van de mensen in het bedrijf te verhogen. Want het veiligheidsbewustzijn is vaak het grootste probleem. Waarom is dat zo laag? Het gaat toch om de eigen veiligheid?

Papieren tijger

Veiligheid is een ruim begrip. Wat is een veilig magazijn? Is dat een magazijn waaruit je veilig kunt vluchten bij calamiteiten? Is dat een magazijn waar geen of weinig ongelukken gebeuren? Of is dat een magazijn met een laag ziekteverzuim? 

Een veilig magazijn is uiteraard een combinatie van deze drie factoren. Een veilig magazijn is onbetwist een magazijn met een goed calamiteitenplan, met een beleid dat is gericht op het voorkomen van ongelukken en met goede ergonomische arbeidsomstandigheden.

We moeten echter oppassen dat veiligheid geen losstaande, papieren tijger wordt; een document boordevol regels en voorschriften dat alleen maar belemmerend werkt in het dagelijkse logistieke proces.

Bekijk evenement