21-12-2012  Veel EVO-leden schakelen logistiek dienstverleners in, of overwegen om het eigen vervoer af te stoten en het transport uit te besteden. Bij het kiezen van de juiste logistiek dienstverlener is het belangrijk om een aantal aandachtspunten in acht te nemen. Hiervoor heeft EVO de checklist uitbesteed vervoer ontwikkeld.

Aandachtspunten uitbesteed vervoer

Een bedrijf dat overweegt om het transport uit te besteden, moet rekening houden met aandachtspunten bij het tenderen en het uiteindelijk contracteren van een logistiek dienstverlener. Het is goed om al voordat de beslissing wordt genomen om vervoer uit te besteden, serieus wordt stilgestaan bij deze aandachtspunten. Wat voor een verlader vaak vanzelfsprekend is, is dat voor een logistiek dienstverlener niet altijd. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan tracking & tracing, samenladen met andere goederen en specifieke eisen ten aanzien van voertuigen (laadklep, meeneemheftruck etcetera).

EVO-checklist uitbesteed vervoer

De EVO-checklist uitbesteed vervoer helpt ondernemers de juiste vervoerder te selecteren. In de checklist zijn de belangrijkste punten per aandachtsgebied op een rijtje gezet. Veel van de genoemde aandachtspunten spreken wellicht voor zich. Uit ervaring weten we echter dat het regelmatig voorkomt dat juist dit soort zaken in een beginfase over het hoofd worden gezien. Verladers en logistiek dienstverleners vinden ze op het eerste gezicht zo vanzelfsprekend, dat zij vergeten deze te benoemen.

De checklist is bedoeld als hulpmiddel en heeft niet de pretentie om volledig te zijn. Het bevat echter wel de meest belangrijke aandachtspunten die bij het uitbesteden van transport belangrijk zijn.

Gestructureerde aanpak tendertraject

Bij het uitbesteden van transport moet een gestructureerde aanpak worden gevolgd. Veel bedrijven focussen zich direct op de tarieven, maar het is veel belangrijker om eerst te weten of de partijen die u op het oog heeft wel kunnen voldoen aan de eisen en wensen die u aan uw transporten stelt. Door een tendertraject planmatig en fasegewijs aan te pakken, wordt voorkomen dat er stappen worden overgeslagen en dat er belangrijke informatie achterwege blijft die essentieel is om aan het einde van het traject een weloverwogen beslissing te kunnen nemen. Als een tendertraject goed doorlopen wordt, levert dat zowel aan de verladers- als aan de vervoerderskant winnaars op.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? Of wilt u weten hoe EVO u zou kunnen helpen als u overweegt om uw transport uit te besteden? Neem dan contact op met EVO-Bedrijfsadvies, telefoonnummer 079 - 3467 333. Of gebruik het reactieformulier rechts op deze pagina.