03-03-2014  Op 27 maart kiezen we bij de ‘Logistiek Manager van het Jaar’ een nieuw boegbeeld. Maar waar staat onze beroepsgroep / sector eigenlijk voor? Het thema van de bijeenkomst is ‘Lef, Leiderschap en Logistiek’. Hier alvast drie misverstanden.

1. Logistiek is geen leider, maar moet excelleren in volgen

Dienstverlening ziet er diep in bij logistici. Het adagium lijkt te zijn: zeg mij maar wat ik moet doen, en voer ik dat optimaal uit. Op zich niets mis mee; de klant is koning en bescheidenheid siert de mens.

Maar dat positieve beeld slaat om als we slaafs uitvoeren wat anderen bedenken zonder dat we zelf blijven nadenken.

Logistiek zou als doel moeten hebben om een waardevolle bijdrage te leveren aan de teamprestatie van de organisatie en van de keten. Dat vraagt weldegelijk logistiek leiderschap.

2. Lef en logistiek leiderschap gaan niet samen

Lef gaat over risico’s (durven) nemen. In de Logistiek excelleren we juist in risico’s voorkomen en die zouden we dus vooral niet moeten opzoeken.

Er geldt ‘wie niet durft te experimenteren, kan niet innoveren’. Diverse onderzoeken laten zien dat innovatie in de logistiek achter blijft.

Om relevant te blijven zullen uit onze comfortzone moeten stappen en meer ondernemerschap moeten tonen. Daar is lef én leiderschap voor nodig.

3. Logistiek leiderschap: niets nieuws

Al dat geklets over leiderschap in de logistiek: is dat niet zwaar overdreven? Het antwoord is ‘ja’ als je denkt dat de wereld niet fundamenteel aan het veranderen is. Maar in een wereld waar het samen met ketenpartners excelleren in het creëren van klantwaarde een must is, ligt dat heel anders.

Cross-functionele en cross-organisatorische supply chains maken een heel ander type logistiek leiderschap nodig. De logistieke leider van de toekomst zal een echte teamspeler moeten zijn en we hebben vooral dienend, faciliterend en coachend Leiderschap nodig. En daar valt nog heel veel over te ontdekken.

Geen keuze

‘Lef, leiderschap en logistiek’ is geen spelletje ‘wie van de drie’; we zullen alle drie moeten doen.

Dat geldt ook voor een andere drie-eenheid: dromen, durven en doen. De huidige logistici zijn misschien wel te veel doeners, en te weinig dromers en durvers. Een boegbeeld kan helpen de weg te wijzen.

Wilt u meepraten over lef, leiderschap en logistiek? Kom op 27 maart naar de EVO-thematafels ‘Ketenmanagement en leiderschap’ bij de verkiezing van de ‘Logistiek Manager van het Jaar’. Meer informatie hierover vindt u binnenkort op deze site.

Onze ledenadviseur Nanne
Contact

Vragen over supply chain management?

Nanne en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder