Vanmiddag is een goederentrein met containers aangekomen in de Rotterdamse haven. Dat is op zich geen nieuwsfeit. Nieuws is dat dit de eerste trein is die 80 containers helemaal vanuit China aflevert in Rotterdam aflevert.

Negentien dagen

De trein is op 5 juli vertrokken uit Kunming, in de Zuid-Chinese provincie Yunnan, en via Rusland, Wit-Rusland en Polen in Rotterdam aangekomen. De reisduur is dus 19 dagen en dat is inclusief twee keer overladen op wagons met een andere spoorbreedte, op de landsgrenzen China-Rusland en Wit-Rusland-Polen.

Als we dit vertalen naar hetzelfde traject over zee, dan komen wij op een heel ander aantal dagen.Ten eerste moeten we op zoek naar een zeehaven, zo dicht mogelijk bij Kunming. Het lijkt erop dat dit Yantian is. De route per vrachtauto van Kunming naar Yantian is ongeveer 1.500 km. Vertaald naar tijd – exclusief naleving van rij- en rusttijden – is dit zo’n twee dagen. De vaartijd van Yantian naar Rotterdam is zo’n 25 tot 30 dagen – afhankelijk van de vaarroute van de alliantie waar je container op meegaat. De route over zee is dan minimaal 27 tot 32 dagen. Er komt immers altijd nog wat tijd bij dat de container op de terminal staat.

Tijd

Dit is een eerste criterium: tijd. Tijd, gekoppeld aan betrouwbaarheid, is voor verladers zeer belangrijk. Mogelijk zelfs wel de meest belangrijke voorwaarde om te kiezen voor een modaliteit. Leggen we spoor en zeevaart naast elkaar dan staat de trein met een dikke 1-0 voor. De tijdwinst is immers 8 tot 13 dagen.

Prijs

De tweede voorwaarde waar verladers strak op letten, is de prijs. De zeevrachttarieven op de spotmarkt zijn de laatste jaren zeer volatiel en veranderen dan ook wekelijks. Op dit moment betaal je voor een 20-voetscontainer van Yantian naar Rotterdam zo rond de 800 dollar. De trein is daarentegen stukken duurder. Tussenstand schip-trein: 1-1.

Concurrenten?

Is er dan wel sprake van echte concurrentie tussen containerlijnvaart en spoor? Zoals zo vaak is ook hier het antwoord: dat hangt er vanaf. Waarvan dan, zult u zich misschien afvragen. Ons antwoord: dat weet u, beste verlader, zelf het beste. De factoren tijd en geld zijn essentieel. Daarnaast is ook uw eigen duurzaamheidsagenda van belang. Het kan namelijk zomaar zo zijn dat u vindt dat zeevaart erg milieuonvriendelijk is. Dan is de trein een uitstekend alternatief. Wilt u minimaal één keer per week uw lading verzenden, dan is de trein mogelijk minder geschikt. Althans, op dit moment. Wie weet wat de toekomst brengt qua aantallen diensten. Het is nu nog een beetje in een glazen bol kijken, maar als er wat meer ervaring is opgedaan met het vervoer van containers per trein, dan kan het aantal treinen mogelijk ook toenemen en beslist de factor tijd de einduitslag.

Sneller en goedkoper?

Maar is Rotterdam wel een handige plek voor de aanvoer van containers uit China? Uiteindelijk vormt Rotterdam slechts een tussenstop naar verschillende achterlandbestemmingen, die evengoed bereikbaar zijn vanuit bv. Duisburg dat ook een treinverbinding heeft met China. En moet je eerst naar Rotterdam als je eindbestemming in het achterland van de haven ligt, waar het ook al met de trein kan?  Door een slimmere terminallocatie te kiezen kan tijd en geld worden  bespaard.

Retourvracht vanaf Duitse terminals naar China is eenvoudiger te regelen dan vanuit Rotterdam, wat ook van invloed is op de kosten. Immers moet ook voor een lege trein worden betaald. Het is daarom raadzaam om eerst alle mogelijkheden goed te verkennen.

Prettige wedstrijd!