07-04-2017  In het magazijn van internetretailer Amazon maken ze gebruik van chaotische opslag. Binnenkomende goederen kunnen in elk vrijkomende locatie geplaatst worden. Je zou denken dat dat dan een enorme chaos wordt, maar een slim rekenalgoritme zorgt ervoor dat er altijd wordt gekozen voor de kortste route om goederen te verzamelen.

Chaotische opslag werd vooralsnog beschouwd als niet efficiënt, vanwege toenemende zoektijd, inefficiënte ruimtebenutting en grotere foutkans. Toch heeft Amazon hier een goed werkende variant op bedacht, met een slim warehousemanagementsysteem.

Andere oplossingen

Alleen werkt zo’n systeem natuurlijk niet in het gros van de Nederlandse magazijnen. Het is een duur systeem dat zich niet snel terugverdient. De logistiek managers en magazijnmanagers van Nederland kunnen dus beter kijken naar andere efficiënte oplossingen voor hun magazijn of opslag, zoals orderverzamelen op stapelvolgorde,  ordercompleetheid, productaffiniteit, familygrouping en/of ABC.

Per ongeluk chaotisch

Een chaotisch magazijn als keuze is geen probleem; Amazon laat zien dat dat goed werkt. Er zijn echter nog heel veel magazijnen die per ongeluk een chaotisch magazijn hebben: overal staan pallets, afspraken met klanten worden niet gehaald, producten zijn zoek of raken beschadigd en er is sowieso altijd een ruimtetekort. Vaak komt dat doordat de magazijnmanager en de medewerkers te weinig grip op het magazijn hebben: hun magazijn overkomt ze; ze zijn brandjes aan het blussen en ze komen niet toe aan het goed organiseren van hun magazijn, waardoor dat brandjes blussen minder nodig is.

Mens, proces en techniek

Hoe doen efficiënte magazijnen dat? Vooral door een hoge mate van meesterschap in het balanceren van mens (iedereen die in en rondom het magazijn werkt), proces (de organisatie, de procedures) en techniek (de middelen en systemen). Voor het efficiënt maken van processen maken ze gebruik van managementmethodes als Lean Six Sigma. Ze maken optimaal gebruik van techniek door het aanschaffen van de beste ondersteunende systemen op het gebied van ICT en material handling, met passende terugverdientijden.

In balans

Maar het allerbelangrijkste is het meenemen en laten meebewegen van de medewerkers tijdens het continue verbeteren. De mens is de basis van elk efficiënt en stabiel magazijn; goed opgeleide en geïnstrueerde medewerkers die weten wat de doelstellingen van het magazijn zijn, gaan elke chaotische situatie helemaal zen tegemoet.

Weten hoe mens, proces en techniek kunnen worden gebruikt om zelf ook een Zen-magazijn te krijgen? Kom dan naar de workshop In 3 stappen naar een veilig en efficiënt magazijn op 18 april, bij Schneider Electric in Helmond.