13-02-2014  De IRU meldt dat alle grensposten tussen Bulgarije en Turkije met ingang van vandaag open zijn voor alle voertuigen.

12-02-2014  Bulgaarse transporteurs blokkeren sinds 10 februari enkele grensovergangen tussen Bulgarije en Turkije. Dit meldt de Europese wegvervoerorganisatie IRU. De grens is alleen gesloten voor vrachtauto’s; bussen en personenauto’s kunnen gewoon doorrijden.

Vergunningen

Reden voor de acties is een meningsverschil tussen Bulgarije en Turkije over eenmalige chauffeursvergunningen die zij uitgeven. De vereniging van Bulgaarse transporteurs deed bij de start van de blokkade een dringende oproep aan chauffeurs geen bloklade op te werpen voor het geplande overleg tussen de twee landen op 21 februari. De kleinere transportbedrijven zeggen echter al tien dagen niet te kunnen werken door het ontstane meningsverschil. Hierdoor dreigt voor hen een faillissement.

Route via Griekenland

Turkse media melden dat Turkse vervoerders nu veelal kiezen voor een alternatieve route via Griekenland, wat lange rijen veroorzaakt aan de Turks-Griekse grens.

Het is onduidelijk hoe lang de acties nog gaan duren.