Boete ontbreken RI&E fors omhoog

Maximale sanctie van Inspectie SZW van 3.000 naar 4.500 euro

25-06-2019  De boetes voor het niet opstellen van een verplichte risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) of het niet nakomen van de daarin genoemde maatregelen gaan op korte termijn fors omhoog. Een groot bedrijf dat in verzuim blijft kan rekenen op een boete van 4.500 euro, waar dat nu nog 3.000 euro kost. Ook mag de Inspectie SWZ sneller beboeten. Dat schrijft verantwoordelijk staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer.

De Arbowet verplicht bedrijven om een RI&E op te stellen. Daarbij geeft de wet ook aan hoe er met specifieke risico’s op de werkvloer moet worden omgegaan. Daarbij moet worden gedacht aan het werken met kankerverwekkende of explosieve stoffen. In de RI&E moet staan welke mogelijke risico’s werknemers kunnen lopen tijdens het werk. Daarnaast moet worden beschreven hoe de risico’s worden beperkt en welke maatregelen daarvoor worden genomen.

Helft zit zonder

Op dit moment beschikt slechts 45 procent van de bedrijven over een RI&E die voldoet aan alle eisen. “Dat is absoluut te weinig. De RI&E vormt immers de elementaire basis voor goed beleid voor gezond en veilig werken op organisatieniveau”, zo schrijft Van Ark. Naast een hogere boete wil ze ook inzetten het op voorlichten en ondersteuning van bedrijven.

Het niet hebben van een dergelijke RI&E wordt nu nog beboet met een bedrag van maximaal 3.000 euro (categorie 4) voor een bedrijf van meer dan 500 werknemers. Bedrijven met minder dan vijf werknemers betalen nu maximaal 10 procent van dat bedrag. De staatssecretaris gaat dat veranderen. De boetes worden verhoogd tot een maximum van 4.500 euro (categorie 5, zie tabel onder dit artikel). Daarnaast gaat de Inspectie meteen over tot het geven van een boete bij het ontbreken van een RI&E, waar nu nog waarschuwing of eis wordt gegeven. Wie wel een RI&E heeft, maar geen plan van aanpak kan maximaal beboet worden met 3.000 euro.

Gevaarlijke stoffen

Naast het verhogen van de boetes voor het ontbreken van de RI&E kondigt de staatssecretaris ook aan dat de voorschriften voor het werken met gevaarlijke en kankerverwekkende stoffen, die bij reproductie giftig zijn, worden aangescherpt. Als er na een waarschuwing of eis te verbetering niet of onvoldoende verbetering is opgetreden, kan er worden beboet door de Inspectie SZW.

Beschikt het bedrijf over een ondernemingsraad (OR), dan moet deze ook geraadpleegd worden. De OR heeft namelijk instemmingsrecht als het gaat om het wijzigen van de arbeidsomstandigheden en de RI&E valt daar ook onder.

De boete voor bedrijven die niet over een RI&E beschikken kan worden verhoogd tot maximaal 4.500 euro.  Voor bedrijven of instellingen van geringere omvang geldt het volgende:

  • bedrijven of instellingen met minder dan 5 werknemers betalen 10%;
  • bedrijven of instellingen met 5 tot en met 9 werknemers betalen 20%;
  • bedrijven of instellingen met 10 tot en met 39 werknemers betalen 30%;
  • bedrijven of instellingen met 40 tot en met 99 werknemers betalen 50%;
  • bedrijven of instellingen met 100 tot en met 249 werknemers betalen 60%;
  • bedrijven of instellingen met 250 tot en met 499 werknemers betalen 80%.

Whitepaper 'RI&E in de logistiek'

Een RI&E is de eerste belangrijke stap bij het creëren van een veiligheidscultuur. Om je goed op weg te helpen, hebben we de whitepaper 'RI&E in de logistiek' opgesteld. Deze whitepaper helpt je bij het opstellen en updaten van de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) in een logistieke omgeving. Ook bevat het een voorbeeld RI&E met handige tips en tools om van jouw magazijn een veilige werkplek te maken.

Onze bedrijfsadviseur Marcel
Contact

Advies op maat nodig?

Marcel en de andere bedrijfsadviseurs helpen je graag verder