08-02-2012  Overheden en bedrijven die facturen niet binnen dertig dagen betalen, moeten vanaf deze zomer een vertragingsrente van 8 procent betalen plus een boete van 40 euro per factuur. Minister Verhagen van Economische Zaken wil zo cashflowproblemen van ondernemers tegengaan.

Betalingstermijnen

Door de economische crisis worden betalingstermijnen steeds meer eenzijdig verlengd. De overheid komt steevast als trage betaler uit de bus en ook sommige grote bedrijven verlengen hun betalingstermijn tot wel 120 dagen, zo schrijft het Financieele Dagblad.

Regels

Begin volgend jaar worden voor heel Europa dezelfde regels verplicht, maar Nederland wil ze al eerder invoeren. Rijk, provincies, gemeenten en bedrijven moeten vanaf komende zomer binnen 30 dagen de nota betalen. Doen ze dat niet, dan moeten ze een vertragingsrente van 8 procent betalen en krijgen ze 40 euro boete per factuur.

30 dagen

Voor bedrijven geldt overigens de termijn van 30 dagen als er niets anders is afgesproken tussen koper en leverancier. Het bedrijfsleven houdt dus de vrijheid om een langere betalingstermijn af te spreken zo lang een van de beide partijen niet wordt benadeeld.