Boetes vermijden dankzij de vervoer-check

Met onze vervoer-check voorkom je een hoop gedoe en gezeur achteraf.

22-01-2018  Vervoer voor derden; wat mag wel, wat mag niet? Hoe zit het met rij- en rusttijden, de code 95 en douaneregelingen? Zo maar wat relevante vragen die niet iedere ondernemer zichzelf stelt. Soms met verstrekkende gevolgen. Om gedoe - en erger - achteraf te voorkomen, is de vervoer-check ontwikkeld.

Compliance

Compliance - het begrip waarmee wordt aangeduid dat een persoon of organisatie werkt in overeenstemming met geldende wet- en regelgeving – is een bekend begrip in de financiële sector. Sinds de crisis is compliance niet alleen in die sector een begrip, maar ook bij niet-financiële instellingen en organisaties. Ieder bedrijf en zzp’er moet werken in overeenstemming met geldende wet- en regelgeving.

Zonder dat een bedrijf en/of zzp’er zich daarvan bewust is, kan het gebeuren dat het bepaalde zaken over het hoofd gezien worden. Denk bijvoorbeeld aan wet- en regelgeving op het gebied van rij- en rusttijden, de code 95, gevaarlijke stoffen, milieu aspecten en techniek, vervoer voor derden - wat mag wel, wat mag niet -, vervoersaansprakelijkheid, het zekeren van de lading, douane regelingen of de tachograaf. Want hoe zit dat nu eigenlijk met die tachograaf of de code 95? Wanneer wel, wanneer niet? Vragen die er tijdens de drukke, dagelijkse operatie zo maar bij in kunnen schieten.

Torenhoge boetes

“Voor ons gaat het om basisvragen, maar het is niet ondenkbeeldig dat een ondernemer daar helemaal niet aan denkt”, zegt Patricia de Wilde, beleidsadviseur wegvervoer. “Niet uit onwil, maar puur omdat hij of zij er gewoon niet aan denkt of simpelweg de kennis niet in huis heeft. Dat kan verstrekkende gevolgen hebben. Denk aan torenhoge boetes. Ondernemers die deze check laten uitvoeren, krijgen aan het einde van dit traject een rapport.”               

Online check

Dit alles wordt uitgevoerd door middel van een uitgebreide online vragenlijst in combinatie met interviews en waarnemingen op locatie. De Wilde: “Alle bevindingen worden als gezegd schriftelijk gerapporteerd. De ondernemer toont met deze vervoerscheck aan dat hij structureel aandacht heeft voor compliance management. De online check is bedoeld als zogenaamde quick scan, zodat direct inzichtelijk is of de onderneming in gebreke blijft op bepaalde wettelijke regelingen en daardoor mogelijk een boete riskeert. Dat wil toch iedere ondernemer voorkomen?”

Interesse in de vervoer-check?

Stuur dan een mail naar bedrijfsadvies@evofenedex.nl of bekijk hier meer informatie. 

Onze adviseur Mark
Contact

Vragen over vervoer?

Mark en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder