01-05-2017  Stichting Retailopleidingen Doe-Het-Zelf branche (SRD) lanceert vandaag als onderdeel van de Vakopleiding Doe-Het-Zelf een nieuwe bijscholingsmodule, de module gevaarlijke stoffen. De module is bedoeld voor bouwmarktmedewerkers die te maken krijgen met gevaarlijke stoffen op de winkelvloer. Het programma is ontwikkeld in samenwerking met ondernemersvereniging evofenedex.

In bouwmarkten en doe-het-zelfwinkels staan veel producten met stoffen die bij verkeerd gebruik gevaarlijk kunnen zijn, zoals verfspuitbussen, wasbenzine, zoutzuur of lampenolie. Om de veiligheid van klanten, medewerkers en omgeving te waarborgen, wordt de kennis over deze producten door middel van de module bijgespijkerd. Daarmee verbetert ook de voorlichting aan de consumenten. Veel van de producten staan in de keukenkastjes bij de consument thuis. Onderdeel van de module is ook het vergroten van de kennis over precursoren voor explosieven en de meldplicht bij verdachte transacties.

Niveau

Met de module wordt veilig werken met gevaarlijke stoffen in Nederland naar een hoger niveau getild. "Gevaarlijke stoffen klinken gevaarlijk, maar zijn dat alleen bij verkeerd gebruik", zegt secretaris Wouter Weide van de SRD. "Gevaarlijke stoffen zijn nodig om bijvoorbeeld te kunnen verven en schoonmaken. Het is dus goed dat ze er zijn, maar tegelijkertijd moeten mensen, en dus ook het personeel van bouwmarkten, zorgen dat ze up to date kennis hebben over het veilig werken met deze stoffen."

Medewerkers van de bouwmarkten moeten na de cursus in staat zijn om gevaarlijke stoffen te herkennen, ongelukken te voorkomen en juist te handelen indien er toch ongelukken gebeuren. Dit zorgt voor een veiligere werk- en winkelomgeving in de bouwmarkten en uiteindelijk ook in de huiskamers.

Lesmateriaal

evofenedex heeft interactief lesmateriaal ontwikkeld. De cursisten krijgen informatie door het bekijken van informatieve filmpjes, het beantwoorden van vragen en het simuleren van situaties. "Met deze training wordt de bouwmarktondernemer, van groot tot klein, de mogelijkheid geboden om de kennis van hun medewerkers over gevaarlijke stoffen op niveau te brengen", aldus Weide.