27-07-2015  Verladersorganisatie EVO wil dat de Europese Commissie Frankrijk oproept om snel een einde aan de blokkades te maken. In een brandbrief aan de Commissie schrijft EVO dat het vrije verkeer van goederen door de acties in het geding komt. Hierdoor loopt de schade voor handels- en productiebedrijven inmiddels steeds hoger op.

Noodgedwongen

Volgens EVO, belangenbehartiger van 15.000 handels- en productiebedrijven, komen zuivel- en vleesproducten van bedrijven bijvoorbeeld te laat in de supermarkt. In andere gevallen moeten bedrijven hun productieproces noodgedwongen stilleggen omdat onderdelen, bijvoorbeeld voor de productie van auto’s, te laat arriveren. Nederlandse bedrijven exporteren jaarlijks voor bijna zes miljoen ton aan goederen naar Frankrijk – vooral landbouwproducten en levensmiddelen.

Totale schade

De totale schade die handelaren en producenten door de acties van de Franse veeboeren leiden, kan volgens EVO soms tot wel een honderdvoud oplopen van de huidige directe schade. Naast de directe vertragingsschade, is er namelijk veel indirecte schade voor het productieproces van bedrijven. EVO vraagt leden die schade leiden zich daarom te melden.