24-09-14  De prijs van een liter diesel is momenteel lager dan een in januari van dit jaar. Goed om te weten, want brandstofkosten maken 20 tot 30 procent uit van het totale vervoerstarief.

Dit en andere wetenswaardigheden over vervoerstarieven is te lezen in het jaarlijkse rapport ‘kostenontwikkelingen in het wegvervoer. EVO publiceert hierin jaarlijks de kosten van onder meer brandstof. 

Literprijs

Op 1 januari 2014 was literprijs van brandstof € 1,2426. Momenteel staat de prijs van één liter diesel op € 1,2261. Eind maart daalden de kosten van een liter diesel tot € 1,2178. In juni was een piek en steeg de literprijs naar
€  1,2592. 
 
In het rapport stelt EVO jaarlijks de kostenontwikkelingen op. Daarmee geeft EVO leden inzicht in de wijzigingen van alle componenten die de kosten van het wegvervoer bepalen. Naast brandstofkosten wordt ook inzicht gegeven in de ontwikkeling van bijvoorbeeld loonkosten of de aanschafwaarde van voertuigen.

Onderhandelen

Jaarlijks onderhandelen vervoerders en verladers over nieuwe contracten en tarieven voor het volgende jaar. Het rapport kostenontwikkelingen helpt om goed beslagen ten ijs te komen tijdens de onderhandelingen.

Deze jaarlijkse gesprekken gaan niet alleen over absolute kosten. Ook marktontwikkelingen zoals capaciteit en arbeidsmarkt komen hierbij aan de orde. Voor ondernemers die zich in één middag willen laten informeren over alle aspecten, organiseert EVO op 7 oktober 2014 het ‘Congres Marktontwikkelingen Wegvervoer’.

Aanmelden kan hier