Aquaduct meest geschikte en conflictvrije oplossing voor trein- en scheepvaartverkeer

Leestijd 1 minuut

21-5-2021  Een brede coalitie van het maritieme en logistieke bedrijfsleven en de watersport, waaronder evofenedex, heeft demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen gevraagd mee te investeren in een spooraquaduct onder het Van Harinxmakanaal in Leeuwarden. Door het toegenomen scheepvaartverkeer op het kanaal en de intensivering van het spoorverkeer, ontstaan bij spoorbrug HRMK capaciteitsproblemen. Schepen en treinen moeten steeds vaker lang wachten om de brug te passeren.

Spoorbrug HRMK nadert het einde van zijn levensduur en het aantal storingen neemt toe. Het vervangen van de spoorbrug is daarom op korte termijn noodzakelijk. De meest geschikte en conflictvrije oplossing voor zowel het trein- als scheepvaartverkeer is de aanleg van een spooraquaduct.

Middelen reserveren

Zowel de gemeente Leeuwarden als de provincie Friesland willen, net als de brede coalitie uit het bedrijfsleven, een aquaduct in de plaats van de huidige spoorbrug over het Van Harinxmakanaal. De regio is bereid hierin te investeren. Het Centraal Overleg Vaarwegen, waar evofenedex onderdeel van uitmaakt, vraagt in een brief aan demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat eveneens bij te dragen aan deze breed gedragen oplossing, en hiervoor middelen te reserveren in de komende begroting.

Foto: Rijkswaterstaat.

Onze bedrijfsjurist Peter
Contact

Advies nodig of vragen?

Peter en de andere bedrijfsjuristen helpen je graag verder