Brexit: de brandende vragen

Onze ledenservice beantwoordt dagelijks vragen over situaties omtrent de brexit.

12-11-2018  Bij onze ledenservice en buitenlandexperts komen dagelijks vragen binnen over de naderende brexit. We lichten drie belangrijke vragen voor je uit.

Q: "Wij importeren vanuit het VK. Wat is de impact voor ons van een ‘no deal’?"

A: "Een ‘no deal’ heeft direct invloed op alle goederen die vanuit het VK worden ingevoerd. Bij een no deal zal (hoogstwaarschijnlijk) het WTO-scenario in werking treden, waarbij importtarieven worden ingesteld. Deze tarieven zullen mogelijk gelijk zijn aan de hoogte van importtarieven voor een willekeurig derde land, een land waar de EU geen handelsovereenkomst mee heeft. Na een no deal blijft de optie open om een regulier handelsakkoord te sluiten, zoals de EU dat onlangs overeenkwam met Canada (Ceta-akkoord)."

Q: "Hoe verandert de btw-aangifte door brexit?"

A: "Het btw-tarief bij de export van goederen naar landen buiten de EU is 0 procent. Om geen btw te hoeven betalen is een bewijs van uitvoer noodzakelijk. Bij import vanuit het VK moet er wel btw worden afgedragen. Door een artikel 23-vergunning aan te vragen bij de Belastingdienst kan de btw worden verlegd naar de maandaangifte."

Brexit dossier

Ongeacht welke uitkomst de brexit ook zal hebben, het is belangrijk dat je goed voorbereid bent op de mogelijke scenario's. Ons brexit dossier bevat het laatste nieuws en al onze onze producten wat betreft brexit. Het bevat onder andere alle veel gestelde vragen over de aankomende brexit en de whitepaper "veertig acties om vandaag mee te starten". Heb je zelf vragen over de brexit en de invloed ervan op jouw bedrijf? Neem dan contact op met onze ledenservice.

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder