Brexit-deal zeer waarschijnlijk door winst Johnson

Als het Britse Lagerhuis de deal aanneemt begint het onderhandelen over een handelsakkoord

13-12-2019  De kans dat het Verenigd Koninkrijk (VK) op 31 januari  2020 uit de Europese Unie (EU) stapt, is aanzienlijk gestegen. Dankzij een riante verkiezingsoverwinning heeft premier Boris Johnsons conservatieve partij 361 van de 650 zetels in het Lagerhuis weten te bemachtigen. Daardoor heeft hij een ruime meerderheid om zijn brexitdeal nog voor de kerstdagen door het parlement te loodsen. De zorgen van evofenedex ten aanzien van het meest onwenselijke scenario, namelijk een 'no deal', zijn hiermee tot een minimum beperkt.

Met het aannemen van de brexitdeal die Johnson eerder sloot met de EU breekt er een nieuwe fase aan en moet er worden onderhandeld over een nieuw handelsakkoord tussen de EU en het VK. Dit is belangrijk, want na Duitsland is het VK de belangrijkste handelspartner voor Nederland. In totaal werd er voor 60 miljard euro geëxporteerd over de Noordzee in 2018. Vooral voor groothandels en handelsbedrijven is het VK van groot belang. Alle afspraken over handel en samenwerking met het VK moeten in een extreem korte periode opnieuw worden vastgelegd. evofenedex voorziet een nieuwe periode van onzekerheid over de duur en het eindresultaat van die onderhandelingen.

Komt er een overgangsperiode na brexit?

Als de deal inderdaad door het Lagerhuis komt, breekt er ook een overgangsperiode aan die duurt tot 31 december 2020. Eerder zei Johnson dat hij geen gebruik gaat maken van de mogelijkheid om die periode met twee jaar te verlengen tot eind 2022 omdat hij verwacht snel een handelsakkoord met de EU te kunnen sluiten. Toch valt niet uit te sluiten dat hij alsnog gebruik gaat maken van die verlenging nu hij zo'n duidelijke overwinning heeft behaald. De geschiedenis laat namelijk zien dat over het algemeen onderhandelingen over vrijhandelsakkoorden vele jaren duren. Dit leidt volgens evofenedex mogelijk opnieuw tot veel onzekerheid over de toekomst.

Nieuw handelsakkoord met VK moet evenwichtig zijn

Hoe de handelsrelatie er na een akkoord gaat uitzien, is nog niet te zeggen. Wat evofenedex betreft moet een nieuw handelsakkoord in ieder geval geen onnodige barrières opwerpen voor bedrijven. “Voor de handels- en productiebedrijven die zijn aangesloten bij evofenedex is het van belang dat er een evenwichtig handelsakkoord komt”, aldus directeur Bart Jan Koopman. “Niemand zit te wachten op een soort Singapore aan de Thames, waardoor er een situatie van oneerlijke concurrentie ontstaat voor de Europese handels- en productiebedrijven.”

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder