27-01-2017  Het dreigende vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie kost bedrijven in Nederland nu al geld. Dit stelt ondernemersvereniging evofenedex, waar bezorgde leden zich de afgelopen weken meldden. evofenedex opent vandaag een meldpunt waar ook andere bedrijven hun zorgen over de Brexit en wensen voor een nieuw handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk kunnen melden.

Nieuw akkoord

Vandaag bezoekt de Britse premier Theresa May de Amerikaanse president Donald Trump. Op de agenda staat onder andere een nieuw, bilateraal handelsakkoord tussen de twee landen.

Meldpunt

Vooral handels- en productiebedrijven die beslissingen voor de lange termijn met Britse partners willen nemen, zien deze door de toegenomen onzekerheid stranden of uitgesteld worden. Door een meldpunt te starten wil evofenedex de gevolgen van deze onzekerheid en ook de wensen van bedrijven voor een nieuw handelsakkoord in kaart brengen.

300.000 banen

Het Verenigd Koninkrijk is de derde handelspartner van Nederland, goed voor zo’n 300.000 banen. In totaal exporteerden bedrijven in 2015 voor 38 miljard euro aan goederen naar het Verenigd Koninkrijk. Belangrijke exportproducten zijn toestellen voor telecommunicatie, medicijnen en groente en fruit. Daartegenover staat een import van 21 miljard euro.

Noord-Amerika

President Trump, die eerder deze week een streep zette door het handelsverdrag TPP tussen Noord-Amerika en Azië, heeft gezegd ook het Noord-Amerikaanse handelsverdrag NAFTA opnieuw ter discussie te gaan stellen. Dit heeft mogelijk grote gevolgen voor Nederlandse bedrijven die bijvoorbeeld naar Canada expoteren en vanuit daar ook in Mexico en de Verenigde Staten ondernemen.

Wat is uw ervaring?

Graag vernemen wij de zorgen en barrières die uw onderneming ervaart door toedoen van de Brexit. Via dit onderzoek kunt u uw concrete zorgen delen over de mogelijke impact van de Brexit. In slechts zes vragen draagt u bij aan een effectieve belangenbehartiging in dit belangrijke dossier.

Naar de vragen

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder