17-06-2017  Nederlandse ondernemers die actief zijn in het Verenigd Koninkrijk, kijken met argusogen naar de brexit-onderhandelingen die vandaag beginnen. Zij zijn vooral bezorgd over nieuwe douaneregels en -procedures die de Britten moeten opstellen. Dit blijkt uit een rondgang van evofenedex langs aangesloten bedrijven.

evofenedex, belangenbehartiger van 15.000 handels- en productiebedrijven, organiseerde vorige week nog een bijeenkomst om ondernemers verder te informeren over de ontwikkelingen en vooruitzichten van de brexit.

Zorgen

De kans is groot dat het Verenigd Koninkrijk de Europese douane-unie verlaat. Nieuwe regels en procedures kunnen leiden tot wachttijden aan de grens, hogere kosten en extra administratieve lasten.

Pijnpunt

Een ander pijnpunt is de kans op verstoringen van logistieke operaties, bijvoorbeeld onder Nederlandse ondernemers met een distributiecentrum in het Verenigd Koninkrijk. In februari bleek uit onderzoek van evofenedex dat een kwart van de ondernemers toen al hinder door de onzekerheid ondervond; zo stellen Britse partners beslissingen of investeringen uit.

Banen

Het Verenigd Koninkrijk is de derde handelspartner van Nederland, goed voor zo’n 300.000 banen. evofenedex wil daarom dat im- en export van en naar het Verenigd Koninkrijk zo eenvoudig mogelijk blijft.

In totaal exporteren bedrijven in voor 38 miljard euro aan goederen naar het Verenigd Koninkrijk. Belangrijke exportproducten zijn toestellen voor telecommunicatie, medicijnen en groente en fruit. Daartegenover staat een import van 21 miljard euro. Volgens evofenedex is een goed handelsakkoord noodzakelijk om eenvoudige handel met het Verenigd Koninkrijk te waarborgen.

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder