Douane kiest ter plaatse units uit voor fysieke controles

Leestijd 1 minuut

14-12-2020  Vanaf 1 januari 2021 gaat de Nederlandse douane onaangekondigde administratieve en fysieke controles uitvoeren op de goederenstromen die vanaf het Verenigd Koninkrijk de ferryterminals in Nederland opkomen en afgaan. In de eerste maanden zullen op locatie algemene fysieke controles plaatsvinden. Bijvoorbeeld op de aanwezigheid van drugs en wapens. In het Overleg Douane Bedrijfsleven, waarvan evofenedex deel uitmaakt, is afgestemd hoe de toename van deze controles het beste kan worden ingericht.

Omdat de huidige profielen van veel (nieuwe) aangevers nog niet (volledig) in gebruik zijn, zijn deze niet geschikt om de selectie voor controles te verrichten. Dit zou immers leiden tot een forse toename van het aantal controles, wat een te zware belasting zou leggen op de logistiek. Daarom zullen douanemedewerkers ter plaatse units uitkiezen om deze te onderwerpen aan een fysieke controle. In de loop van 2021 worden ook de controles op de ferryterminals weer elektronisch aangekondigd via het Inspectieportaal van Portbase, net zoals nu op de containerterminals gebeurt. Op de containerterminals zullen dan, net als nu, ook niet vooraf aangekondigde controles plaatsvinden.

3 soorten controles

Alle ferryterminals hebben een ruimte op hun terrein ingericht waar de douanecontroles uitgevoerd kunnen worden of hebben hierover afspraken gemaakt met de douane. Een fysieke controle kan op 3 manieren worden gedaan:

  1. Door middel van een mobiele scan;
  2. Met speurhonden;
  3. Door het openmaken en bekijken van de unit en eventueel een deel van de inhoud daarvan.

Laat goederenstromen efficiënt inspecteren is 1 van onze 10 punten die handel en logistiek een belangrijke impuls geven en daarom in elk verkiezingsprogramma thuishoren.

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder