evofenedex en ESC gaan voor uitvoerbare afspraken over dienstverlening in VK

Leestijd 2 minuten

7-1-2021  De Tweede Kamer heeft gisteren met een breed aangenomen motie haar zorgen geuit over het ambitieniveau van het brexit-akkoord met betrekking tot diensten. De indieners van de motie, de Kamerleden Bouali, Van der Graaf, Omtzigt en Van Otterloo, maken zich sterk voor nadere afspraken over de wederkerigheid van beroepskwalificaties. Ook evofenedex en koepelorganisatie European Shippers' Council zetten zich de komende periode in voor uitvoerbare afspraken over dienstverlening in het Verenigd Koninkrijk.

Op 24 december 2020 sloten de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) op de valreep een akkoord. Hiermee kan een groot deel van de Nederlandse handel met het VK gewaarborgd blijven dankzij het uitsluiten van invoertarieven voor goederen met preferentiële oorsprong. Wat betreft diensten zijn de afspraken in de brexit-deal minder eenduidig. Momenteel hebben wij de volgende 4 aandachtspunten met betrekking tot dienstverlening van handels- en productiebedrijven vastgesteld:

 1. Dienstverlening in het VK
  Een werknemer van een buitenlandse fabrikant of leverancier mag in het VK installatie-, sloop-, reparatie- en servicewerkzaamheden uitvoeren of advies geven over apparatuur, en computerhardware en -software. Er moet dan wel een koop-, leverings- of leasecontract met een Brits bedrijf of organisatie zijn.
 2. Beroepskwalificaties
  In het akkoord tussen de Europese Unie (EU) en het VK is de wederzijdse erkenning van beroepskwalificaties niet vastgelegd. In de overeenkomst zijn wel procesafspraken gemaakt over het bereiken van wederzijdse erkenning van beroepskwalificaties in de toekomst.
 3. Sociale zekerheid
  Onderdanen van de EU die in het VK reizen, werken of wonen (en omgekeerd) behouden hun rechten op bepaalde uitkeringen en toeslagen.
 4. Maximale verblijfstermijn
  Voor korte zakenreizen is geen visum nodig. Voor goedkeuring voor een langer verblijf in het VK moeten professionals aan verschillende criteria voldoen. De Britse regels zijn zeer ingewikkeld.
Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder