Brexit-whitepaper uitgebreid voor ferrytransport

Ruim veertig acties om vandaag mee te starten

6-3-2019  Met nog minder dan een maand te gaan tot de uittredingsdatum van het Verenigd Koninkrijk is het essentieel dat bedrijven zich blijven voorbereiden. Hiervoor hebben wij de whitepaper 'Brexit, ruim veertig acties om vandaag mee te starten' opgesteld. In de vernieuwde versie die vandaag is uitgebracht, zijn onder meer aandachtspunten voor het transport per ferry toegevoegd.

Zo kort voor de brexit valt de neiging van ondernemers om te wachten op meer duidelijkheid te begrijpen. Toch is dat niet aan te raden. Er zijn nu al veel makkelijke stappen om te zetten en voor de meeste geldt: hoe eerder, hoe beter. In onze whitepaper hebben we ruim veertig van die acties op het gebied van handel en logistiek gebundeld. 

Wat is er gewijzigd?

De vernieuwde versie is op zo'n tien onderdelen gewijzigd. Nieuw is de aandacht voor het transport per ro-ro schip of ferry. Veel transport naar het VK is 'onbegeleid vervoer', wat wil zeggen dat de chauffeur van een transport niet meereist. Bij aankomst moet een lokale vervoerder het transport dus overnemen. Afhankelijk van welke vorm de brexit straks zal krijgen, kan dat heel wat druk leggen op de beschikbaarheid van Britse vervoerders. Het is dus verstandig om alvast na te denken over alternatieven zoals begeleid vervoer.

Harde voorwaarde

Als het gaat om transport per ferry stipt de whitepaper nog een belangrijk punt aan: na de brexit zal het verplicht zijn om in het havensysteem Portbase een 'voormelding' te doen van de douanedocumenten. Dit is een harde voorwaarde, zonder aanmelding bij Portbase geen ferryvervoer!

Lees meer over deze en andere punten in onze gratis whitepaper.

Anneke
Contact

Vragen over de brexit?

Anneke helpt je graag verder