Na jarenlange onzekerheid eindelijk een deal tussen VK en EU

Leestijd 2 minuten

24-12-2020  Na jaren van onderhandelen is er uiteindelijk een deal bereikt tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Volgens evofenedex, de behartiger van de handels- en logistieke belangen van 15.000 bedrijven in Nederland, is dit essentieel voor het behouden van de internationale handel met het Verenigd Koninkrijk. Het Verenigd Koninkrijk zal door haar nabijheid en deze handelsdeal ook de komende jaren één van de belangrijkste handelspartners van Nederland blijven.

Sinds het referendum van 23 juni 2016 waarin de Britse kiezers ervoor kozen om de EU te verlaten, hebben bedrijven in onzekerheid verkeerd over wat de brexit in de praktijk zou gaan betekenen. Op 1 juli werd definitief duidelijk dat alle douane-verplichtingen per 1 januari 2021 heringevoerd zullen worden. Veel bedrijven die zijn opgericht na de toetreding van de Britten tot de EG in 1973 hebben hier nu voor het eerst mee te maken. Met deze handelsdeal blijft de concurrentiepositie van de Nederlandse en Europese bedrijven in beginsel overeind. Bart Jan Koopman, directeur evofenedex, stelt:  "De onderhandelingen verliepen uiterst moeizaam. De belangrijkste onderwerpen waarop de deal lange tijd hing waren niet de minste: gelijk speelveld, geschillenbeslechting en visserij. Een gelijk speelveld en bijbehorende rechtsbescherming zijn essentieel voor een goed handelsklimaat en de kern van de interne markt. Het is voor het eerst – en hopelijk voor het laatst- dat er een handelsakkoord wordt gesloten dat voor het bedrijfsleven een stap terug is ten opzichte van de huidige situatie. Maar gelukkig is het no-deal scenario op de valreep voorkomen."

Goedkeuringsprocedure

Het Europees Parlement moet haar goedkeuring aan de deal nog verlenen. Het ratificatieproces van dit gemengde handelsakkoord (waarmee alle lidstaten moeten instemmen) zal gedurende 2021 worden doorlopen. Het handelsgedeelte zal daarom per 1 januari voorlopig in werking treden. Met de deal komt er een einde aan de periode van grote onzekerheid over handelstarieven en andere belangrijke zaken die in het verdrag worden geregeld. Bedrijven kunnen aan de slag met het aantonen van de VK en EU oorsprong van hun producten, zodat zij optimaal van het handelsverdrag kunnen profiteren.

De Nederlandse economie profiteert relatief veel van het bereikte handelsverdrag in vergelijking met andere landen. Het Verenigd Koninkrijk importeert gemiddeld meer producten uit Nederland dan uit andere Europese landen. Nederlandse bedrijven exporteerden in 2019 voor 40 miljard euro goederen en diensten naar en importeerden voor 25 miljard euro vanuit het Verenigd Koninkrijk. De Nederlandse groothandelaren en handelskantoren verdienen van alle bedrijfstakken in Nederland het meest aan de export naar het Verenigd Koninkrijk: 3,7 miljard euro in 2019. De handel met het VK is goed voor 265 duizend banen in Nederland.

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder