Brits Lagerhuis keurt brexitwet goed

Nu het Britse Hogerhuis en Europees Parlement aan zet

10-01-2019  Het Britse Lagerhuis heeft donderdag definitief ingestemd met de wet die het vertrek van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU) op 31 januari mogelijk maakt. 330 parlementariërs stemden voor het terugtrekkingsakkoord, 231 stemden tegen.

Na goedkeuring door het Britse Hogerhuis, zal het Europees parlement op 29 of 30 januari stemmen over het Terugtrekkingsakkoord. Na akkoord van het Europees parlement is de brexit een feit. Per 1 februari zal een overgangsperiode ingaan tot 31 december 2020 waarin er feitelijk niets verandert. Tijdens deze overgangsperiode worden de nieuwe afspraken tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk onderhandeld.

Deal of geen deal, VK wordt derde land

Het vertrek van het VK uit de EU heeft sowieso logistieke en economische gevolgen per 1 januari 2021, deal of geen deal, omdat de regering-Johnson een verlengde overgangsperiode uitsluit. Hierdoor wordt het VK per 31 december 2020 gelijk aan een derde land. Dit betekent onder andere dat er voorafgaand aan het importeren en exporteren naar of via het VK douaneaangifte moet worden gedaan. De bijbehorende procedures en importtarieven zijn onderdeel van de onderhandelingen.

Europese inzet

evofenedex heeft 7 aandachtspunten voor de nieuwe handelsafspraken:

  1. Een gelijk speelveld met uniforme regels (staatssteun en mededinging) en vrije markttoegang
  2. Gelijke producteisen
  3. Zo eenvoudig mogelijke douaneformaliteiten, geen vertragingen aan de grens
  4. Geen invoerheffingen
  5. Ruime mogelijkheden voor efficiënt goederenvervoer via de weg, zee, spoor en lucht
  6. Afstemming over belastingbeleid
  7. Minimale administratieve lasten
Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder