Britse overheid zoekt brexitsteun bij Nederlandse ondernemers

Engelse staatssecretaris bezoekt hoofdkantoor in Zoetermeer om over brexit te praten

02-10-2018  De Engelse barones Rona Fairhead, staatssecretaris voor Trade and Export Promotions, bracht maandagmiddag een bezoek aan ons hoofdkantoor in Zoetermeer. Doel van haar bezoek was draagvlak te vinden voor pragmatische oplossingen met oog op de toekomstige handelsrelatie tussen Groot-Brittannië en Europa. Tevens wilde zij weten hoe ondernemers in Nederland aankijken tegen de brexit en wat zij verwachten van de uitkomsten van de onderhandelingen.

 

Directeur Bart Jan Koopman maakte de barones duidelijk dat Nederlandse ondernemers echt niet zitten te wachten op een scenario waarin niets is geregeld, de harde brexit. “Dat gaat leiden tot chaos. Noch beide overheden noch het bedrijfsleven kan zich op korte termijn goed voorbereiden op een dergelijke situatie. Inzet van alle partijen moet zijn om minimaal tot een Custom’s Union achtige overeenkomst te komen voor het goederenverkeer, waarbij zoveel als mogelijk wordt ingezet op maximale doorstroming van het goederentransport tussen het continent en het Verenigd Koninkrijk.” Het conflict over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland hangt daar als een donkere schaduw overheen.

Overgangstermijn

Barones Fairhead wees ons op er bewust van te zijn dat de landen nu exact dezelfde regelgeving delen en dat ze dat ook na een brexit zo willen houden. Maar als er geen draagvlak voor pragmatische oplossingen bij de onderhandelingen gevonden kan worden en er dus geen overgangstermijn van 29 maart 2019 tot 31 december 2020 wordt ingevoerd, voorziet ook zij chaos.

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder