02-02-2017  De Britse ‘brexitminister’ David Davis openbaarde donderdag het lang verwachte document over de afscheiding van Groot-Brittannië. Tijdens zijn inleidende toespraak in het Lagerhuis presenteerde hij geen nieuwe maatregelen. Kei Starmer van oppositiepartij Labour vatte het teleurgesteld samen: ,"Deze verklaring zegt helemaal niets." 

Nieuwe handelsafspraken

Twee weken geleden suggereerde premier May nog iets anders. Zij repte van een ,,harde brexit", waarbij ze het land niet alleen uit de Europese Unie zou leiden, maar tevens nieuwe handelsafspraken zou maken. Maar in het document van 77 bladzijden met twaalf hoofdpunten van donderdag staat weinig nieuws. Het parlement gaf May woensdag na twee dagen praten formeel het recht om artikel 50 van het Verdrag van Lissabon toe te passen, hetgeen uittreding regelt. Het Lagerhuis praat volgende week nog één keer over de te volgen procedure, waarna het woord aan het Hogerhuis is.

"Brexit kost nu al geld"

evofenedex opende vorige week een meldpunt waar bedrijven hun zorgen over de Brexit en wensen voor een nieuw handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk kunnen melden. Nadat bezorgde leden zich de afgelopen weken meldden, stelde evofenedex dat het dreigende vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie bedrijven in Nederland "nu al geld kost". De resultaten van dat onderzoek, waar bedrijven nog steeds aan deel kunnen nemen, verwacht evofenedex eind februari.

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder