Brussel geeft groen licht voor overgangsperiode na Brexit

De onderhandelingen over de transitieperiode kunnen nu beginnen

30-01-2018  De overgangsperiode na Brexit mag tot maximaal 1 januari 2021 duren. De EU-ministers voor Europese Zaken stelden dit gisteren vast, waarmee het mandaat voor hoofdonderhandelaar Barnier voor de komende onderhandelingen over de transitieperiode is vastgesteld.

Die onderhandelingen kunnen nu starten. Wij verwelkomen het groene licht voor een overgangstermijn, aangezien daarmee meer tijd beschikbaar is om goede handelsafspraken te maken.

Overgangsperiode

Een akkoord over de overgangsperiode maakt deel uit van het uittredingsverdrag, dat in oktober van dit jaar klaar moet zijn. Andere belangrijke zaken daarin zijn afspraken over de ‘Brexit-rekening’, de rechten van burgers en de Iers-Noord-Ierse grens. Over deze onderwerpen bereikten Brussel en London eind 2017 op de meeste punten een akkoord.

Gebonden

In de overgangsfase zijn de Britten gebonden aan alle EU-wetten, maar hebben ze geen inspraak meer. En omdat het Verenigd Koninkrijk in die periode blijft deelnemen aan de douane-unie en de interne markt, moet het land zich ook blijven houden aan het Europese handelsbeleid.

Peter
Contact

Vragen over de brexit?

Peter helpt je graag verder