03-05-2017  Oostenrijk, Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen mogen delen van hun binnengrenzen nog zes maanden blijven controleren, maar moeten wel gaan afbouwen. Dat stelt de Europese Commissie voor aan de lidstaten. Het is de laatste keer dat verlenging wettelijk mogelijk is.

Grensregio’s

In plaats daarvan moeten er "proportionele politiecontroles" en meer politiesamenwerking in grensregio’s komen. Daarmee kunnen bedreigingen volgens de commissie effectiever en flexibeler het hoofd worden geboden, bijvoorbeeld via gezamenlijke dreigingsanalyses en patrouilles in internationale treinen.

Timmermans

evofenedex stelt al langer dat grenscontroles de handel en productie vertragen. Alleen slimme veiligheidsmaatregelen garanderen een veilige én efficiënte goederenstroom binnen de Europese Unie. Eurocommissaris Frans Timmermans onderschrijft dit nu: "Door samen te werken is het mogelijk om zowel veiligheid als vrijheid van beweging te hebben", zegt vicevoorzitter Timmermans. "Dat betekent dat we binnen zes maanden terug zijn bij een volledig functionerende Schengenzone zonder interne grenscontroles."

Schengengebied

De vijf landen kregen een jaar geleden formeel toestemming voor de controles, die in principe niet zijn toegestaan in het Schengengebied. Dat gebeurde vanwege de grote aantallen migranten die via Griekenland naar rijkere delen van Europa reisden. Omdat dat risico nog altijd bestaat, vindt Brussel verlenging "uit voorzorg" gerechtvaardigd. Bij de vorige verlenging stemde een minderheid van vooral Oost-Europese landen tegen.

Zweden

Wie vanuit Denemarken naar Zweden reist, hoeft in ieder geval geen paspoort meer te laten zien aan de grens. Zweden stopt volgende week met de identiteitscontroles in treinen, bussen en veerboten. De controles waren vorig jaar ingevoerd omdat Zweden de toestroom van vluchtelingen niet aankon. In 2015 registreerde het land meer dan 160.000 asielaanvragen, ongeveer drie keer zo veel als Nederland. De toestroom is de laatste tijd juist enorm gedaald. "We zullen niet teruggaan naar de niveaus van toen", zei de Zweedse minister van Binnenlandse Zaken Anders Ygeman dinsdag.