29-08-2013  Ondernemers die in 2012 btw hebben betaald in een andere lidstaat van de Europese Unie, kunnen deze terugvorderen. De aanvraag moet zijn gedaan vóór 30 september, via de daarvoor speciaal bestemde elektronische portal van de Belastingdienst in Nederland.

Portal

Om een teruggave verzoek via de elektronisch Portal in te kunnen dienen, moet een ondernemer inloggegevens aanvragen bij de Belastingdienst. Dit kan enige weken in beslag nemen. Het is dus raadzaam om de gegevens zo snel mogelijk aan te vragen en de Belastingdienst te verzoeken ze zeker voor 20 september af te geven.

Bewerkelijk

Het verwerken van de facturen met de buitenlandse btw in het portalsysteem kan overigens bewerkelijk zijn en het systeem is vaak erg traag is, zeker nu er meer ondernemingen zullen zijn die een teruggaveverzoek willen indienen.

Btw terug uit niet-EU-landen

Btw terugvragen in landen die niet tot de EU behoren maar waar wel btw is betaald, moeten doorgaans vóór 30 juni van het volgende jaar worden ingediend. Voor 2012 is dat dus niet meer mogelijk. Dit is zeker het geval voor Noorwegen en Zwitserland. Voor ondernemers die btw hebben betaald in een ander niet-EU-land, is het raadzaam om te informeren of de btw uit 2012 nog kan worden teruggevorderd. Deze verzoeken lopen niet via de elektronische portal en moeten schriftelijk worden ingediend in het betreffende land.

Btw per kwartaal terugvorderen

De btw in de lidstaten van de Europese Unie kunnen per jaar maar ook per kwartaal worden ingediend. In het laatste geval wordt de betaalde btw eerder terugbetaald. Daaraan is wel de voorwaarde verbonden dat er een minimumbedrag per kwartaal van 400 euro aan btw per lidstaat wordt teruggevorderd. Het minimumbedrag per jaar is 40 euro.

Btw-specialisten

EVO-leden kunnen gratis toegang krijgen tot Btw-Plaza, een samenwerking van EVO met Van Driel Fruijtier btw-specialisten.

Btw-Plaza