CBS: export naar VS nauwelijks geraakt door heffingen

Amerikaanse invoerheffingen raken Frankrijk het hardst

04-12-2019  De recent opgelegde Amerikaanse invoerheffingen op concurrerende goederen uit de Europese Unie raken Frankrijk het hardst. Het gaat om goederen als vliegtuigen en wijn met een exportwaarde van 2,7 miljard euro in 2018. De Duitse en Britse export ondervinden ook relatief grote hinder. De Nederlandse export wordt nauwelijks geraakt door de maatregelen, voornamelijk enkele specifieke kaassoorten vallen onder de invoerheffing. Dat meldt het CBS op basis van een analyse van Amerikaanse handelsdata. 

Uit analyse van de meest recente CBS-cijfers, over de eerste acht maanden van 2019, blijkt dat het EU-exportpakket dat door Amerikaanse sancties wordt getroffen precies even groot is als in de eerste acht maanden van 2018. Voor Nederland ligt het getroffen pakket in 2019 enkele miljoenen euro’s hoger dan in 2018. Het effect van de laatste verhoging van importtarieven naar de VS per oktober 2019, voor bijvoorbeeld sappen en varkensvlees, zitten nog niet in deze cijfers.

Oorzaak onduidelijk

evofenedex heeft de cijfers bekeken en het CBS ziet voor Nederland een beperkt effect. Nu is een direct verband voor de daling in 2018 met de opgelegde importtarieven nog niet vast te stellen; er kunnen meerdere oorzaken zijn. De VS is een enorm belangrijke handelspartner voor Nederlandse bedrijven. We exporteren jaarlijks voor 23,8 miljard euro naar de VS en importeren voor 33,8 miljard euro. Vooral de afzet van aluminium, staal en onze kaasproducten worden door de importtarieven geraakt. 

evofenedex benadrukt het belang van het vasthouden aan WTO-regels in relatie tot sancties en een gelijk speelveld. Daarnaast is het belang van het onderhouden van een goede relatie met VS vanzelfsprekend, gezien de grootte van de handelsstromen. Wat ons betreft is het dus noodzakelijk om via de Europese Unie tot een goede oplossing voor het handelsconflict met de VS te komen.

Onze ledenadviseur Peter
Contact

Vragen over landeninformatie?

Peter en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder