Ook wat betreft de export naar andere landen speelt de Nederlandse groothandel vaak een hoofdrol

Leestijd 2 minuten

29-03-2021  Groothandelsbedrijven zijn de verdienmotor van de export naar Afrika. Dit blijkt uit de eerste Internationaliseringsmonitor van 2021 met een focus op Afrika, die vorige week werd gepubliceerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De Nederlandse goederenimport uit Afrika bedroeg in 2019 bijna 10,9 miljard euro. Nederland exporteerde in 2019 voor circa 16 miljard euro aan goederen en diensten rechtstreeks naar Afrikaanse landen. Dit laatste is 1 miljard euro meer dan in 2015.

De Afrika-strategie van het georganiseerde bedrijfsleven richt zich al een aantal jaren op 15 focuslanden: Algerije, Egypte, Ethiopië, Ghana, Ivoorkust, Kenia, Marokko, Mozambique, Nigeria, Oeganda, Rwanda, Senegal, Tanzania, Tunesië en Zuid-Afrika. evofenedex zet zich onder andere via de Afrika Taskforce in voor handelsbevordering tussen Nederland en Afrika. Doel daarbij is een gelijkwaardige handelsrelatie met substantiële voordelen voor lokale welvaart in Afrika.

Prominente rol groothandelsbedrijven

Relatief weinig bedrijven handelen in goederen met Afrika, omdat dit niet eenvoudig is. Aan de gehele Nederlandse export van goederen en diensten naar dit continent verdienden Nederlandse bedrijven in 2019 circa 5,8 miljard euro. Dit is 2,1 procent van de totale exportverdienste en gelijk aan de verdiensten van de export naar Polen of Zweden. Er is dus nog groei mogelijk.

Groothandelsbedrijven zijn samen goed voor bijna 20 procent van export naar de 15 focuslanden. De prominente rol van groothandelsbedrijven in de export naar Afrika is niet verrassend, stelt het CBS. Ook wat betreft de export naar andere landen speelt de Nederlandse groothandel vaak een hoofdrol. Deze is bijvoorbeeld goed voor 18 procent van de verdiensten aan de export naar Duitsland, 17 procent van de verdiensten naar China en 13 procent van de verdiensten naar het Verenigd Koninkrijk. Groothandelsbedrijven zijn ook ruim vertegenwoordigd in de achterban van evofenedex.

Werkgelegenheid

Het CBS meldt dat in 2019 met de rechtstreekse export naar Afrika als geheel en naar de 15 Afrikaanse focuslanden respectievelijk zo’n 51.000 en 39.000 voltijdbanen gemoeid waren. Het aantal banen dat samenhangt met de export naar de focuslanden, is vergelijkbaar met bijvoorbeeld het aantal mensen dat werkzaam is in de bedrijfstak speur- en ontwikkelingswerk of bij post en koeriersbedrijven in ons land en komt overeen met 0,5 procent van de totale werkgelegenheid in Nederland.

Moties Tweede Kamer

De leden van evofenedex hebben ruime ervaring in de handel met Afrikaanse partners. Op basis van hun tips heeft evofenedex bij Tweede Kamerleden diverse aanbevelingen gedaan voor stimulering van de handel met Afrika door het wegnemen van handelsbelemmeringen. Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch diende in oktober vorig jaar twee moties in om de Nederlandse handel met dit continent te bevorderen.