24-02-2016  Op de komende C​​​emat, de internationale vakbeurs voor interne logistiek in Hannover, zijn de robots in ruime mate en in verschillende uitvoeringen te zien. Dat bleek gisteren tijdens een voorbeschouwing.

Robotica

Robotica gaat in de logistiek een rol van betekenis krijgen. "De volgende Cemat, die van 2020, zal voor een groot deel over automatische systemen gaan", voorspelde beursdirecteur Andreas Gruchow. Dat neemt niet weg dat robots dit jaar al in veel gedaanten op de beurs te zien zullen zijn.

Onbemande trucks

Onbemande heftrucks zijn er al een paar jaar, maar het aantal varianten en merken neemt toe. Zo liet de Belgische onderneming Egemin in Hannover weten de compacte serie van automatische trucks uit te breiden. Werd vorig jaar op de beurs Logistica in Utrecht een automatische trekker in die nieuwe serie getoond, op de Cemat toont het bedrijf een compacte onbemande stapelaar. Een nieuwe speler is het Franse bedrijf Manitou. Gisteren werd de komst van een automatische heftruck naar Hannover aangekondigd.

Logistiek 4.0

Volgens de beursorganisatie draagt de Cemat dit jaar het stempel 'logistiek 4.0', grotendeels door de opkomst van e-commerce. Van de vele aanbieders waren gisteren de magazijninrichters Knapp en Viastore aanwezig. De eerste zal in Hannover de Knapp-Store demoinstreren, een orderpickautomaat voor farmagroothandels, de tweede wil dit jaar zijn gezicht laten zien als aanbieder van 'IT-solutions'.

Pick-by-robot

De gisteren ook aanwezige 'start-up' Magazino zegt naar de Cemat te komen met een onbemand voertuig dat het werk van een orderverzamelaar moet overnemen. 'Pick-by-robot', aldus de bedenkers.

Lithium

Voor bemande en onbemande heftrucks draait het dit jaar om lithium-ion. Jungheirnich en Still lieten weten met stapelaars op lithiumbatterijen naar de Cemat te komen. Dat in die batterijen de techniek nog volop in beweging is, kan worden opgemaakt uit de presentatie van Umka Lab, die op de beurs lithium-titanaat-batterijen voor alle soorten heftrrucks wil presenteren. Die batterijen moeten volgens de (Japanse) makers een lange levensduur hebben van 16.000 laadcycli. Een batterij zou in een paar minuten zijn op te laden.

De beurs Cemat heeft vanaf dit jaar een tweejaarlijkse cyclus en duurt vier dagen, van dinsdag 29 mei tot en met vrijdag 1 juni.