24-10-2016  Het zou ‘bijzonder teleurstellend’ zijn als het Waalse parlement CETA, het handelsverdrag met Canada, tegenhoudt. Dit stelde Bart Jan Koopman, directeur bij EVO en Fenedex, afgelopen zaterdag in EenVandaag.

Signaal

“Het geeft een signaal af dat wij als Europa geen betrouwbare handelspartner zouden zijn. Dat wij niet in staat zouden zijn om dit soort verdragen überhaupt te onderhandelen”, aldus Koopman in de uitzending van het actualiteitenprogramma.

Export en logistiek

Een goed handelsverdrag met Canada dat de export en de logistiek vereenvoudigt, is volgens EVO en Fenedex goed voor de handel en productie in Nederland. “In Nederland wordt een derde van ons nationaal inkomen verdiend met internationaal ondernemen. Als we dat in de waagschaal stellen door dit soort verdragen niet meer te kunnen afsluiten, komen we in de toekomst toch echt in de knel”, stelde Koopman afgelopen zaterdag.

Wallonië

Het parlement van Wallonië heeft zijn goedkeuring onthouden aan CETA. Hierdoor kon het Belgische kabinet de Europese Unie niet helpen aan de vereiste unanimiteit bij de raadsvergadering van de handelsministers. Het CETA-verdrag kan dus niet worden ondertekend. EVO en Fenedex stelden vorige week nog erop te vertrouwen dat de Belgische regering op korte termijn een oplossing vindt met het Waalse bestuur, zodat België alsnog in staat is om mee te ondertekenen.