CETA ter goedkeuring bij Eerste Kamer

Niet ratificeren handelsverdrag betekent flinke stap terug

25-5-2020  Na een close call voor de goedkeuring van handelsverdrag CETA in de Tweede Kamer in februari dit jaar, is het nu de beurt aan de Eerste Kamer om het debat te voeren. Deze toetst de overeenkomst tussen de Europese Unie en Canada op uitvoerbaarheid, noodzaak en wetskwaliteit. evofenedex heeft zich afgelopen maanden ingezet om de meerwaarde van dit handelsverdrag voor bedrijven uit te lichten bij Eerste Kamerleden. Op 12 mei was directeur Bart Jan Koopman van evofenedex daar als deskundige uitgenodigd om te spreken.

Bart Jan Koopman benadrukte in de Eerste Kamer dat verdragen als CETA essentieel zijn voor het mkb. “Ruim 91 procent van de bedrijven die sinds het voorlopig in werking treden van dit handelsverdrag gebruikmaakt, komt uit het mkb. Hiermee vormt het mkb ook de ruggengraat van onze open economie. Voor mkb-bedrijven zijn handelsverdragen complex, maar wel te behappen. Omdat CETA zorgt voor minder handelsbelemmeringen, maakt het handel voor Nederlandse bedrijven eenvoudiger én concurrerender.”

Niet bij gebaat

Het belang van CETA is extra groot omdat dit verdrag een schoolvoorbeeld is van een modern handelsverdrag. Het kan als blauwdruk dienen voor andere (bilaterale) handelsverdragen met individuele landen. Dergelijke overeenkomsten zijn nodig omdat de wereld om ons heen steeds verder polariseert. Phil Hogan, Eurocommissaris voor Landbouw, stelde dan ook heel duidelijk richting de Eerste Kamerleden: “If you vote down the agreement, the agreement is dead”.
Als reactie op vragen over de noodzakelijkheid van dit handelsverdrag stelde Koopman in de Eerste Kamer: “Handelsverdragen als deze zijn nodig om onze handel te reguleren en bieden bedrijven de stabiliteit en rechtszekerheid om internationaal te ondernemen. Het niet ratificeren van CETA zou een flinke stap terug betekenen voor de handelsafspraken met Canada, en voor afspraken over standaarden, duurzaamheid en arbeidsnormen. Hier is het Nederlandse mkb, maar ook de consument en burger, niet bij gebaat.” Het is nog onbekend wanneer de stemming over CETA in de Eerste Kamer zal plaatsvinden.

Extra marge

Hoewel CETA nog door diverse EU-lidstaten moet worden geratificeerd, is het handelsgedeelte van het verdrag al in werking en daar profiteren Nederlandse ondernemers van. “Met de inwerkingtreding van CETA daalden de invoerrechten voor ons met gemiddeld acht procent. Hierdoor steeg ook de brutomarge op onze producten met acht procent”, aldus directeur Chris Heerius van Jaga.

Dit bedrijf uit Den Bosch loopt voorop met de innovatie van warmtetechniek. Heerius: “In Noord-Amerika is duidelijk een grote ambitie om klimaatneutraal te bouwen, maar onze techniek was in Canada en de VS echter niet voorhanden. Wij leveren daar verwarmings- en koelingssystemen aan grote projectontwikkelaars en bouwbedrijven. Steeds vaker dient die extra marge nu als onderhandelingsruimte als wij in Canada moet opboksen tegen buitenlandse concurrentie. Bovendien is invoer van onze systemen een stuk gemakkelijker geworden. Minder documenten en minder gedoe leveren een behoorlijke tijdwinst op.”

Heb jij vragen over CETA of andere handelsverdragen? Neem contact op met de evofenedex ledenservice.
 

Onze bedrijfsjurist Peter
Contact

Advies nodig of vragen?

Peter en de andere bedrijfsjuristen helpen je graag verder