Grootste discussiepunt betreft nieuw internationaal arbitragehof

Leestijd: 3 minuten

09-06-2020  Het handelsverdrag CETA tussen de Europese Unie en Canada ligt ter behandeling in de Eerste Kamer. De Eerste Kamerleden kunnen tot en met vandaag hun schriftelijke vragen stellen aan het kabinet over CETA. Grootste discussiepunt in het politieke debat betreft niet de afspraken over handel maar een nieuw internationaal arbitragehof, het zogeheten International Court System (ICS). Het ICS wordt echter wereldwijd gezien als een verbetering van het huidige Investor State Dispute Settlement (ISDS). evofenedex staat daarom vierkant achter het CETA-verdrag.

Eerder stelden de Eerste Kamerleden al ruim 240 vragen over het verdrag, waarvan er vele over het arbitragesysteem ICS gingen. En ook tijdens de tweede deskundigenbijeenkomst over CETA, waar wetenschappers en experts werden bevraagd over het ICS, werden er verschillende inzichten gedeeld met de senatoren. Na de beantwoording van de tweede ronde schriftelijke vragen door het kabinet, wordt de volgende stap in de procedure vastgesteld. Niet vreemd dus dat juist nu de verschillen van inzichten nog eens worden uitvergroot.

Oude wijn in nieuwe zakken

Een groep van juristen heeft gisteren een open brief gestuurd naar de Eerste Kamer, waarin deze juristen op drie punten benadrukken dat CETA in strijd is met de grondwet. Deze drie punten zijn veelvuldig naar voren gekomen in de eerdere discussies en zijn ook reeds weerlegd door minister Kaag in haar beantwoording van Kamervragen en diverse professoren tijdens de deskundigenbijeenkomst.

Onze ledenadviseur Alice
Contact

Vragen over internationaal ondernemen?

Alice en de andere ledenadviseurs helpen je graag verder